Natsionalism kui religioon

Urmas Suik
, vabameelne vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Suik
Urmas Suik Foto: Elmo Riig / Sakala

AUSTRAALIA ajaloolasest kirjanik Richard J. B. Bosworth on koostanud tähelepanuväärse uurimuse «Natsionalism — moodsa rahvuste maailma religioon». Muu hulgas on ta jõudnud järeldusele, et mitmesugustel põhjustel on rahvusriigid muutunud inimeste enda hulka arvamise või mittearvamise pärast kõikjal järjest murelikumaks, võõraste väljaarvamisel järjest kergekäelisemaks ning lojaalsuse küsimuses järjest valivamaks ja tundlikumaks.

Kas rahvuslikku ühtsust peaks eelistama klassi ja soo võrdsusele?

Majandustegelased ja pankurid arvavad võib-olla, et neil on õnnestunud leida moodus, kuidas õitseng võib igavesti kesta. Sellega käib ühtlasi kaasas riikide tahe piisaval määral oma iseseisvusest loobuda, et aidata kaasa globaliseerumisele, vähendada makse, kõrvaldada turgu takistavaid kokkuleppeid ning ohjeldada korrumpeerunud ja ebaefektiivseid sõprussidemeid ahnitsevate rikkurite ja võimukandjate vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles