Helmut Hallemaa: Tegusate inimeste tore linn

Helmut Hallemaa
, Viljandi linnavalitsuse liige, ettevõtluskonkursi komisjoni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmut Hallemaa
Helmut Hallemaa Foto: Elmo Riig / Sakala

VILJANDI EDU ja arengu alus on siinsed ettevõtlikud inimesed. Praegu, kui kogu Eesti sipleb nagu muu maailmgi majanduskriisi köidikuis, on iga kohalik ettevõte ning iga säilitatud ja loodud töökoht kulla hinnaga.


Viljandit tuntakse ennekõike kultuuri- ja puhkelinnana, kuid ärgem unustagem, et see on alati olnud ka tööstuslinn. Siinsed peamised ettevõtlussuunad on aastakümneid olnud kergetööstus ja puidutöötlemine. Suuremate tööandjatena väärivad nimetamist näiteks aktsiaseltsid Viljandi Aken ja Uks, Hansa Candle ja Mivar-Viva, samuti aktsiaseltsi Tere tootmisosakond.



Viimasel ajal on Viljandi tuntust kogunud ka metallitööstusega. Üheks tuntumaks ja siinse ettevõtluse üldist nägu kujundavaks firmaks on saanud aktsiaselts Viljandi Metall.



Viljandi on eksportiv linn. Mitu siin tegutsevat ettevõttet, nagu Aken ja Uks, Hansa Candle, Mivar-Viva ja Domotex, saadavad oma toodangust suurema osa välismaale.

ETTEVÕTJATEL on määrav tähtsus Viljandi kui loome- ja turismilinna arendamisel. Mullu alustas tööd näiteks Männimäe külalistemaja laiendus ja juba aastaid on Toom Tekstiil näidanud üles missioonitunnet linnale olulise tähtsusega Grand Hotel Viljandi majandamisel. Samuti on märgilise tähendusega Centrumi hotelli ja kutsekeskkooli koostöö.

Ugala teater ja kultuuriakadeemia on ühele poole saamas ulatusliku koostöölepingu ettevalmistamisega. Sellesse kaasatakse hulk teisigi Viljandi ja Lõuna-Eesti kultuuriga tegelevaid ja kultuuri vahendavaid asutusi. Nii saab Viljandis välja arendada rahvusvahelise väljundiga loomingulise kompetentsikeskuse.

Rääkides veel kultuuriakadeemia ettevõtmistest, ei saa mööda vaadata praeguse Rubiini kino asemele loomemajanduse inkubaatori rajamise plaanist.

ARVUDELE keskendudes võib tõdeda, et Viljandi ettevõtlus on arvestataval tasemel. Käesoleva aasta 1. jaanuaril oli äriregistri ning maksu- ja tolliameti andmetel siin 1825 ettevõtet: 75 aktsiaseltsi, 687 füüsilisest isikust ettevõtjat, 1048 osaühingut, 3 tulundusühistut, 2 täisühingut ja 10 usaldusühingut.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi peetavas majandustegevuse registris oli samal ajal end määratlenud 831 tegevuskohta, mis olid seotud 644 ettevõtjaga.

Aasta algul oli Viljandis registreeritud töötuid 3,8 protsenti ehk 474. Nüüdseks on pilt kahjuks tunduvalt mustem: kogu Viljandimaal oli mai lõpuks registreeritud töötuid juba 9,3 protsenti (Eesti keskmine 9,8 protsenti).

LINN ON PÜÜDNUD ettevõtteid võimaluste piires toetada ja nii mõndagi on õnnestunud ära teha.

Oleme suutnud parandada tööstuspiirkondade infrastruktuuri ja välja ehitada täiesti uue, Rohelise tänava. Männimäe servas paikneva tööstuspiirkonna huvides on lõpetamisel Reinu tee läbimurde ehitus. Remonditud on Puidu tänav ja tänavu saab osaliselt renoveeritud Raua tänav. Kesklinna kaubandust ja teenindust toetab turuplatsi korrastamine. Tänu linnavalitsusele ei ole tänavu tõstetud vee hinda.

Ettevõtjate tulekuks on ette valmistatud hulk vabu krunte. Kindlasti on praeguses keerulises majandusseisus linna hea tahte märk ka mõne hoonestusõiguse tähtaja pikendamine.

Ettevõtluspiirkondade infrastruktuuri arendamiseks tehtavatest investeeringutest on mahult suurim Reinu tee pikendus. Töö algas mullu novembris ja lõpeb tänavu juulis. Kokku kulub selleks üle 22 miljoni krooni, millest 17,46 tuleb Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse kaudu.

KOKKU OLEME aastatel 2006-2009 linna tööstuspiirkondade infrastruktuuri rajamisse ja remontimisse investeerinud või investeerimas peaaegu 36,5 miljonit krooni. Seejuures on oluline, et linnavalitsus on eri programmidest suutnud linna tuua ligi 28 miljoni krooni ulatuses projektipõhist lisaraha.

Tootmis- ja ärimaa kruntide planeeringute koostamise vastu on linnas huvi tundnud põhiliselt arendajad ning linn on kõik soovitud detailplaneeringud algatanud ja kehtestanud. Ka praegu on ettevõtluseks mõeldud krunte pakkuda, kuid kahjuks napib nõudlust.

TÄNAVU kaheteistkümnendat korda toimuva ettevõtluskonkursi eesmärgiks seadsime Viljandi parimate ettevõtete tänamise, aga ka laiemalt kõigi siinsete ettevõtjate tunnustamise. Tahame propageerida ettevõtlikkust kui elustiili.
Konkurss on üks võimalus välja selgitada Viljandis edukaks osutunud ettevõtlusvaldkonnad ja levitada neis kogunenud kogemusi.

Konkursile esitati ja nominentideks pääses mitu tööstusettevõtet: Viljandi Metall, Hansa Candle, Sveba-Dahlen, Kolmeks, Mivar-Viva, Print Best Trükikoda, Viljandi Aken ja Uks ning Dold Puidutööstus. Samuti siin uusi keskusi ehitanud või ajaloolisi hooneid renoveerinud ning nõnda linna miljööväärtust suurendanud firmad Leviehitus, Eureka, Mulgi Vara ja Manderon.

Äramärkimiseks esitati puhkemajandust ja turismi arendavad ettevõtted Viljandi KEK ja AS Toom Tekstiil. Turismile orienteeritud linnas on kindlasti olulised ka teenindusettevõtted, näiteks Stockmanni Seppälä kauplus ja Mulgi Reisid.

Lisaks on nominentide hulgas muid elanike ja teiste firmade teenindamisega tegelevaid asutusi, nagu Uhtna Talutehnika ja FB Fortius, samuti linna hooldavaid ja teenindavaid ettevõtteid, nagu Floreas Viljandi ja Esro.

Mitmel korral pakuti välja mittetulundusühingut Eesti Pärimusmuusika Keskus ja eripreemia saajaks esitati Bonifatiuse Gild.

PIIR ÄRI- ja mittetulundustegevuse vahel on ähmane. Innovaatilisust hindavas loomelinnas on juriidilisest vormist märksa olulisemad teod ise. Just seda peavadki sageli silmas mittetulunduslikud organisatsioonid.

2008. aastal tunnustas linnavalitsus ettevõtluskonkursil eripreemiaga Eesti Pärimusmuusika Keskust pärimusmuusika aida idee teostamise ja ajaloolise hoone renoveerimise ning Viljandi tuntumaks muutmise eest. Tänavu kerkis esile end Väike-Turu tänava äärsesse kodanikumajja sisse seadnud Bonifatiuse Gild. See ettevõtmine väärib eripreemiat Viljandile väga tähtsa hansaliikumise ideede propageerimise eest.

ETTEVÕTLUSKESKKONNA väärtustamiseks leiab homme hansapäevade osana aset konverents «Viljandimaa ettevõtlus 2009», millel esitletakse maakonna ja linna ettevõtlust ning tutvustatakse arenguvõimalusi. Konverentsi lõpetabki Viljandi linna ja maakonna parimate ettevõtete autasustamine.

Kokkuvõtteks tahan rõhutada, et tänu ja tunnustust väärivad ühtviisi nii ettevõtete omanikud kui töötajad. Üheskoos luuakse väärtusi, mis on edasise arengu eeldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles