Pärnu poole metsa pagenud vanapaganad jätsid maha needuse ja peidetud aarde

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnes pärimuses mees-, mõnes naissoost — igal juhul oli Lasna Karksi kohalik vanapagan ning meistrid on temast fantaasiat kasutades kuju voolinud. Päris paganaid pole selle kandi rahvas enam aastasadu näinud, sest kirikulaulud ja -palved peletasid nad Pärnu poole metsadesse.
Mõnes pärimuses mees-, mõnes naissoost — igal juhul oli Lasna Karksi kohalik vanapagan ning meistrid on temast fantaasiat kasutades kuju voolinud. Päris paganaid pole selle kandi rahvas enam aastasadu näinud, sest kirikulaulud ja -palved peletasid nad Pärnu poole metsadesse. Foto: Jaan Pääsuke

Kui tema käest küsida, miks ta enam leiba ei lennuta või kuhu on kadunud tema kaaslane Lisna, vaatab ta uudishimulikule vaid kavalal ilmel vastu ja vaikib. Ta on Karksi kohalik vanapagan Lasna.

Lisna, Koodioru vanapagana sõid aga koid ära. Tegelikult küll tema kotiriidest rüüs ja nahkse põllega Makroflexist kuju.

Õigupoolest on ka Lasna praegu kõigest kuju ning temagi ei näe enam väga hea välja: kuivus ja niiskus on tema puidust kehasse mõrasid sisse löönud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles