Balti keti lõpus on tugevate lülide kõrval ka mõni nõrk

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametlikel kohtumistel tehakse riigijuhtidest grupifotosid väga kindla paigutusega: iga pildil olija leiab õige koha põrandale kleebitud lipuvärvide või initsiaalide abil. Boheemlikus Užupises oli seevastu täiesti loomulik, et pildile võisid minna kõik, kes tahtsid, ja soovi korral end kas või pikali visata. President Toomas Hendrik Ilves, Evelin Ilves ja president Dalia Grybauskaite (sinises kostüümis Evelin Ilvese kõrval) võeti iseenesestki mõista keskele.
Ametlikel kohtumistel tehakse riigijuhtidest grupifotosid väga kindla paigutusega: iga pildil olija leiab õige koha põrandale kleebitud lipuvärvide või initsiaalide abil. Boheemlikus Užupises oli seevastu täiesti loomulik, et pildile võisid minna kõik, kes tahtsid, ja soovi korral end kas või pikali visata. President Toomas Hendrik Ilves, Evelin Ilves ja president Dalia Grybauskaite (sinises kostüümis Evelin Ilvese kõrval) võeti iseenesestki mõista keskele. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Päikesekuumusest rambes Vilniuse linnaosas, mida kutsutakse Užupise vabariigiks, on teisipäeva lõuna ajal rahvast hõredalt. Eelkõige hakkavad silma kunstnikukalduvusega kohalikud, sekka mõni turist.

Napp tund hiljem on vähemalt kitsal Paupio tänaval olukord tundmatuseni muutunud. Hipilikult riides užupislastega läbisegi tungleb paarsada tumedates ülikondades meest ja pidulikes kostüümides naist, kelle hulgast jalutavad läbi rahva kogunemise põhjused: Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Leedu president Dalia Grybauskaite.

Pärast Užupise, Eesti ja Leedu hümni tõuseb Ilves keset tänavat seatud poodiumile ja alustab kõnet: «Aeglase eestlasena, tuima eestlasena on mul au olla siiski esimene riigipea, kes külastab Užupise vabariiki riigivisiidil.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles