Helir-Valdor Seeder: praegu ei ole kärpekõnelustel ühtki tabuteemat

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Rahandusministri kohusetäitja, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütleb, et kui Eesti praegu negatiivset lisaeelarvet 3,4 miljardilt kroonilt minimaalselt vähemalt kuuemiljardiliseks ei tõsta, ei tule me riigis lähiajal elementaarsete asjade tagamisega toime.


Pärast Ivari Padari lahkumist valitsusest rahandusministri kohuseid täitev Helir-Valdor Seeder vastas «Äripäeva» küsimusele, mitu miljardit krooni Eesti riigireservides veel järel on, siiski optimistlikult, et Eesti on võrreldes nii mõnegi Euroopa Liidu maaga õnnelikus olukorras.


«Meil on olemas reservid, mis elu mõnevõrra kergemaks teevad. Stabiliseerimisreservis on praegu 7,3 miljardit krooni,» täpsustas ta.

Tema sõnul on reservide kasutuselevõtuks valitsusel plaanis minna parlamendi ette 3. juunil eelnõuga, kus palutakse parlamendilt luba 3,5 miljardi krooni kasutuselevõtuks. «Täpselt millal me seda raha kasutame, sõltub ulatusest,» lisas Seeder. «Meie tänane eesmärk on säilitada riigi likviidsusvõime, et me suudaksime välja maksta palgad, pensionid, et kõik toimiks, et riik ei läheks pankrotti. See ei ole esieesmärk, alles teisejärguline ülesanne on eurole üle minna. Ma ei tahaks, et ühiskonnas jääks mulje, et kõik need kärped on vajalikud ainult eurole üleminekuks. Kärpeid on vaja riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks,» ütles Seeder «Äripäevale».

Seeder lisas, et Isamaa ja Res Publica Liidul ei ole praeguses situatsioonis ühtegi tabu, mida erakond ei ole valmis arutama. Sealhulgas ka tulumaksu tõstmist. Küsimusele, kas tema erakond on nõus läbi rääkima ka vanemahüvitise ülempiiri või perioodi üle, vastas Seeder, et neil ei ole ühtki püha lehma. «Meie oleme valmis rääkima ka sotsiaaltoetustest.»

Samas ei tea ta ühtki ministrit ega erakonda, kes oleks nõudnud valitsuskabinetis pensionide vähendamist. Legendid, et üks või teine erakond on võidelnud pensionide eest, ei vasta tõele, sest keegi ei ole valitsuses teinud ettepanekut pensioni vähendada.

Helir-Valdor Seeder loodab, et Rahvaliidu laua taha istumise taga on ikkagi siiras soov ja nad on ka valmis vastu võtma valusaid ja ebapopulaarseid otsuseid. «See ei ole lihtsalt soov saada pildile, näidata enda lippu, vaid see on ka sisuline tegevus. Eelkonsultatsioonidel said nad sisulise ülevaate riigi rahandusolukorrast. Tulla nüüd sotsiaalsete teemadega välja oleks lihtsalt populistlik,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles