Arvustus: Ärritav ja paeluv

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig / Sakala

Raske öelda, kas paljuhaibitud prantsuse kirjanik Michel Houellebecq on inimene, kel on harilikust suurem ego või enesevihkamine. Talle meeldib aeg-ajalt esineda poliitiliselt ebakorrektsete avaldustega ning solvata läbisegi nii lugejaid kui kirjastajaid. See omakorda kergitab müügitiraaže.

Houellebecqi seni viimane, 2010. aastal lõpuks ometi Prantsusmaa kõige olulisema kirjandusauhinna Goncourt’i preemia saanud romaan «Kaart ja territoorium» jääbki reklaami kohaselt tema viimaseks romaaniks. Kohe-kohe on tal päris luigelauluna ilmumas luulekogu.

Tulevikust olevikule tagasi vaatava ning minevikuga arveid klaariva «Kaardi ja territooriumi» peategelane on emotsioonaalselt hajevil Jed Martin, kes pälvib tuntust Michelini kaartide ümberpildistamisega. Peagi asub ta maalikunsti kallale ning temast saab sujuvalt ülihinnatud kunstnik, mis siiski ei sega teda andumast depressiivsele üksindusele. Oma läbilööginäituse tarbeks otsustab ta tellida kataloogi saateteksti tuntud kirjanikult Michel Houellebecqilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles