Vaimsete huvidega ja tundlik filmidiiva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Monroe luges väga palju ja sugugi mitte ainult siis, kui kaamera teda jäädvustas.
Marilyn Monroe luges väga palju ja sugugi mitte ainult siis, kui kaamera teda jäädvustas. Foto: arhiiv

Marilyn Monroe oli teinud testamendi oma õpetaja Lee Strasbergi nimele. Nõnda läks ka tema maja Strasbergidele.

Aastaid pärast filmidiiva surma leidis lavastaja ja draamapedagoogi noor lesk Anna pööningult kaks seni tühiseks peetud kasti, mis sisaldasid palju väärtuslikumaid aardeid kui need, mis ikka ja jälle maailmas oksjonitele ilmuvad. Need on Marilyn Monroe luuletused, päevikulised mõttepudemed märkmikulehtedel ning arvamused elu- ja loomingunähtuste kohta.

Kuigi teadsin, et filminäitleja luges alatasa luulet ja kirjutas ka ise luuletusi, sain nendega tutvuda alles hiljaaegu vene keele vahendusel ajakirjas «Karavan». Lootsin vaikselt, et ehk õnnestub kunagi heita pilk originaalidele ja miks mitte lugeda värsse eesti keeles. Ei osanud arvata, et see soov nii ruttu täitub: möödunud aasta lõpul ilmus eesti keeles Marilyn Monroe «Fragmendid», mis sisaldab luuletusi, isiklikke märkmeid ja kirju. Tiitellehelt saame teada, et tekstid on valinud filmirežissöör Stanley Buchthal ning stsenarist ja tõlk Berard Comment.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles