Mahalõigatud puud tuleb suveks metsast välja tuua

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Metsa majandamise eeskirja järgi tuleb talvel raiutud koorimata okaspuud metsast hiljemalt 1. juuniks minema viia, sest muidu võivad neil end sisse seada üraskid ja halvendada metsade seisundit.


Majanduse jahtumise tõttu on sel kevadel palju lume murtud ja talvel maha saetud puid metsa jäänud. Samal ajal on ühe ohtlikuma metsakahjuri, kuuse-kooreüraski arvukus praegu niigi kõrge.

Okaspuu ümarmaterjal sobib neile arenemiseks ja paljunemiseks. «Suveks metsa jääva kuusepuidu asustavad või on juba asustanud kuuse-kooreüraskid, metsamaterjali kvaliteet langeb ja kahjuri arvukuse suurenemine halvendab metsa üldist seisundit,» rääkis metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse metsakaitse osakonna juhataja Heino Õunap.

«Õnneks on ebasobiv ilm tänavu nende lendlust aeglustanud, mistõttu ei lahku noormardikad koore alt enne juuni lõppu,» lisas ta.

Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse soovitust mööda tuleks mahalõigatud või -murdunud koorimata okaspuud, eriti kuused, viia okasmetsast vähemalt kahe kilomeetri kaugusele. Kui seda ei ole võimalik teha, on kahjuri paljunemise seisukohalt parem kasutada üksikuid suuri laoplatse kui paljusid hajali asuvaid riitasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles