Loovust hindeskaalale ei suru

, mittetulundusühingu Noored Sotsiaaldemokraadid volikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan-Mart Salumäe
Juhan-Mart Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

KUNST ON vaataja silmades. See ütlus on levinud ning seda kasutatakse sageli, kui inimeste seisukohad ühe või teise teose suhtes lahknevad. Kahjuks ei tundu too lause olevat tuttav paljudes üldhariduskoolides, kus õpilasi on loovainetes aastate jooksul hinnatud põhimõttel «kunst on õpetaja silmades».

Mäletan endagi algkooliajast, kuidas mina sain oma koerapildi eest viie, ent pinginaaber oma neljajalgse eest nelja või kolme. Tema ei olnud kunsti vallas just kõige andekam. Samas ei saa öelda, et ta poleks püüdnud. Ta kasutas ära kogu koolitunni aja, mis koera joonistamiseks ette oli nähtud, samal ajal kui mina tulin selle ülesandega toime poole kiiremini.

Kas pole mitte ebaaus: väike laps annab endast parima ja saab enda meelest valmis hea pildi, kuid hinne tuleb neli, sest õpetaja arvates pole see nii ilus kui mõne teise oma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles