Paks jääkiht kalu ohtu ei sea

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just järvelt saabunud Ain Saarepera sõnul oli kõige suurem haug seekord plehku pannud. Selliseid asju juhtub võrgupüügil tihti.
Just järvelt saabunud Ain Saarepera sõnul oli kõige suurem haug seekord plehku pannud. Selliseid asju juhtub võrgupüügil tihti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Võrtsjärvel on praegu jää küll väga paks, kohati kuni 70 sentimeetrit, aga kaladele see ohtu ei kujuta.

Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalti sõnutsi läks järv talvele vastu väga kõrge veetasemega, isegi kaks korda kõrgemaga kui mõnel varasemal aastal. «Selles lahustunud hapniku kogus tervikuna oli suur ja seda jagub ka siis, kui jää veel nädalaid püsib,» selgitas ta. «Tavaliselt märtsi algul ja keskpaiku on meie järvedel selles suhtes kõige kriitilisem aeg.»

Järvalt lisas, et kui nii pika talve ja paksu jää puhul olnuks veeseis madal, tulnuks tõenäoliselt silmitsi seista katastroofiga, kus kalad massiliselt hukkunuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles