Soomaal hukkus Lätist pärit kassikakk

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassikakk
Kassikakk Foto: eoy.ee

Soomaalt surnuna leitud kassikakule sai saatuslikuks elektriliin, millesse lind takerdus ja elektrilöögi sai. Hukkunud kassikakk kandis Läti rõngast.


Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits ütles, et elektriliinid mõjutavad kassikakkude suremust oluliselt.

«Euroopas tehtud teadusuuringute andmetel ongi kakkude puhul täheldatud suhteliselt sagedat hukkumist elektrilöögist, vähem esineb elektritaatidega kokkupõrkest tingitud vigastusi,» rääkis Leivits. Näiteks Itaalias on kindlaks tehtud, et elektriliinid mängivad nende lindude hukkumises suurt osa.

Eestis on kassikakkude arvukus viimasel aastakümnel langenud. Soomaa rahvuspargis puuduvad viimase aastakümne kohta kindlad kassikaku pesitsemise andmed, varem oli ta regulaarne pesitseja rabarinnakutel.

Kassikakk on tundlik häirimise suhtes ja Eestis on viimastel aastatel mitu kauaaegset pesitsusterritooriumi hüljatud suurenenud külastussurve tõttu. Kassikakku peetaks Eesti üheks paiksemaks linnuliigiks.

Kassikakk kuulub teise kategooria kaitsealuste liikide hulka. Looduskaitseseadus ütleb, et surnuna leitud esimese või teise kaitsekategooria loomaliigi isendist peab leidja viivitamata teavitama keskkonnaametit.

Hukkunud kassikakk on tõenäoliselt märgistatud Lätis pesapojana. See võimaldab teada saada hukkunud linnu vanuse ja avardab teadmisi kassikakkude asurkonnasiseste liikumiste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles