Lisatiir aitab õpilased kooli

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavalitsus pakkus välja lahenduse, et kõik Karksis elavad kooliõpilased jõuaksid hommikuti ilusti Karksi-Nuia kooli. Tulevikus sõidavad hommikul Karksi külas asuvast Pargi bussipeatusest läbi nii buss number 67 kui number 50.
Maavalitsus pakkus välja lahenduse, et kõik Karksis elavad kooliõpilased jõuaksid hommikuti ilusti Karksi-Nuia kooli. Tulevikus sõidavad hommikul Karksi külas asuvast Pargi bussipeatusest läbi nii buss number 67 kui number 50. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Karksi küla rahvast sõidutavad hommikul kella poole kaheksa paiku eri peatustest Karksi-Nuia tööle ja kooli kaks liinibussi, ei mahu teinekord kõik õpilased sõitma.

Ka eile ootas Karksi külas Pargi peatuses kell 7.29 peatuvat bussi number 67 trobikond õpilasi, ent kolm neist ei mahtunud enam peale — enne sai sõiduvahend täis.

Nii lippasidki lapsed koju tagasi. Tuli minna isa paluma, et too nad Karksi-Nuia kooli sõidutaks, sest Pargi peatusest umbes 800 meetri kaugusele maanteeäärsesse Karksi peatusse, kust läks tühjem buss, nad nelja minutiga enam ei jõudnud.

Häda on liini lõpus

Karksi-Nuias asuva Kitzbergi gümnaasiumi direktori Jaak Israeli sõnutsi hilinevad õpilased mõnikord kooli bussist mahajäämise pärast. «Nad tulevad Karksist kooli kas jala või siis tõesti lasevad end vanemal tuua,» lausus ta. «Probleem on olnud ka eelmistel aastatel. Meie seisukoht on, et bussifirma võiks liinile panna suurema bussi, aga vastuseks oleme saanud, et nii ei tasu ära, sest probleem on hommikuti ühekordne.»

Osaühingu Automen Viljandi regiooni juhataja Urmas Saaremets tõdes, et suurem buss ei tasu majanduslikult ja sõitjate arvust lähtudes liinil number 67 ära. «Praegu on seal optimaalse suurusega buss. Probleem tekib ainult hommikul Karksi ja Karksi-Nuia vahel ning kui seal inimvoog ära lahendada, saabki asi korda,» rääkis ta.

Saaremetsa hinnangul võiksid Karksi inimesed kasutada külasisese Pargi peatuse asemel maanteeäärset Karksi bussipeatust, kust 63-kohaline buss number 50 väljub vallakeskusesse kell 7.33. Automeni andmetel on see Karksisse jõudes pooltühi.

Buss number 67, mis sõidab marsruudil Karksi-Nuia—Pahuvere—Anikatsi—Karksi—Karksi-Nuia, mahutab koos seisjatega 34 inimest ja on käigus olnud viimased kaks aastat.

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase sõnul saab buss täis vaid viimastel kilomeetritel, mistõttu on temagi ütlemist mööda suuremat bussi liinile tuua majanduslikult ebaotstarbekas. «Suurema osa marsruudist läbib buss vähem kui kümne sõitjaga. Liini pikkus on 45 kilomeetrit ja Karksi küla asub 37. kilomeetril,» täpsustas ta.

Lisatiir Karksis

Kuigi kooliaasta on juba peaaegu kevadesse jõudnud, sai Kaupo Kase õpilaste bussi mahtumise murest teada alles veebruari lõpul Kitzbergi gümnaasiumi hoolekogu liikmelt. Nüüdseks on Kase sõnutsi lahendus leitud. Nimelt hakkab buss number 50 peatuma Karksi külas Pargi peatuses nagu ka number 67, mis tähendab, et sealt sõidab umbes viieminutilise vahega läbi kaks bussi.

«Number 50 tõstetakse ümber nii, et see peatub Karksi peatuse asemel Karksi kaupluse ees ja siis veel Pargi peatuses,» selgitas Kase. «Nii peaksid kaks bussi mahutama kõik soovijad.»

Siiski ei saa ümberkorraldust teha hommepäev, sest kaupluse juures pole nõuetekohast bussipeatust. Selle rajamiseks on läbi räägitud maanteeametiga, kust tuleb hankida kinnitus. «Vallast saadud andmete põhjal on viit tellitud ja loodame, et vald saab selle kiiresti üles,» ütles Kase.

«Seni kuni uue süsteemi rakendamine aega võtab, palume õpilastel jaguneda,» ütles Jaak Israel. I–VI klassi lapsed peaksid minema bussile Pargi peatusest ja suurematel soovitatakse bussi astuda maanteeäärses Karksi peatuses.

«Aga kool saab ainult paluda, mitte käskida, sest liin on kõigile avatud,» lisas direktor.

Eile hommikul ootas Karksi peatuses number 50 bussi 15 inimest. Ootajate sõnul on selline arv tavaline ning teinekord on isegi paar tükki juures, ent suuremal osal Karksi küla rahvast on mugavam minna Pargi peatusse, mis asub kortermajade lähedal.

Nii leidubki varahommikul õpilasi, kes võtavad ette mõnisada meetrit pikema teekonna ja lähevad korrakohaselt Karksi peatusse, kuid on ka neid, kes õnne proovivad ja noorematega Pargi peatusest bussile katsuvad saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles