Selgusid pärimusmuusika festivali esimesed esinejad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Viljandi pärimusmuuusika festivali korraldusmeeskond avalikustas kolm kollektiivi, kes sel suvel «Püha müristuse» temaatikast kantud festivalil üles astuvad.


Festivali programmijuht Tarmo Noormaa sõnul esindavad need kolm esimest väljakuulutatud artisti hästi traditsioonide edasiandmist muusikas. «Kuigi Alaska, Hiina ja Rumeenia asuvad täiesti erinevates maailmanurkades, nagu ka muusika, mida nad teevad, erineb kardinaalselt, siis tänavuse festivali kontekstis võib neid vabalt kõrvutada ja koos vaadelda,» sõnas Noormaa.

• Pamyua (USA) koosneb väikese rahvakillu yupikide liikmetest. Esitades loitse oma emakeeles, mida kõneleb maailmas vaid 28 000 inimest, esindab see nelik kestmajäänud inuiti pärimust. Alaska ja Gröönimaa loitsud, trummisaatega laulud ja tantsud on esitatud veenvusega, mis on grupist kujundanud Alaska põlisrahvaste eneseuhkuse sümboli.

• Fanfare Shukar (Rumeenia) on traditsiooniline kümneliikmeline mustlasorkester. Balkani kultuuriruumis ei kujuta ette pulma, matust või muud tähtpäeva ilma läikivate puhkpillideta. Ainuüksi Zece Prãjini külas, kust Fanfare Shukar tuleb, on veel viis samasugust orkestrit, kelle liikmete päevadesse peale pillimängu suurt muud ei mahugi. Meisterlik pillivaldamine ja loomingulisus on aidanud Fanfara Sukaril tuntust koguda nii Rumeenias kui välismaal. Kuigi Fanfarad reisivad palju, hoiavad nad kindlat sidet oma kodupiirkonnaga. Kodus olles täidavad nad oma rolli külaühiskonnas, mängides nii mustlastele kui rumeenlastele omas külas ja ümbruskonna asulates.

• Wang Li (Hiina) esinemisi on nimetatud meditatiivseteks muusikalisteks rännakuteks sisemaailma. Esinedes üksi, kasutades vaid parmupilli ja calabash-flööti, on Wang Li pannud ennast imetlema publiku ja austama muusikakriitikud just oma lavatäitmise ja publikuköitmise oskusega. Maailmarännakutel õpitud ainulaadsed mängutehnikad on andnud värvika elusaatusega hiinlasele hämmastavaid helisid tekitava helivõluri staatuse.

Viljandi pärimusmuusika festivali peetakse 25.—28. juulini. Folgipeo teema on «Püha müristus», et juhtida tähelepanu pühade tähistamise muusikalistele rituaalidele.

Vaata lisa esinejate kohta siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles