Andrus Veerpalu saaga lõppu ikka ei paista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusataja Andrus Veerpalu ei ole end dopingu tarvitamises süüdi tunnistanud. Pilt on tehtud tänavu jaanuaris Otepääl.
Suusataja Andrus Veerpalu ei ole end dopingu tarvitamises süüdi tunnistanud. Pilt on tehtud tänavu jaanuaris Otepääl. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Positiivse dopinguproovi andnud Andrus Veerpalu kohtuasjas jäi lahendus eile taas tulemata, sest rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus CAS lükkas otsustamise märtsi lõppu.

Andrus Veerpalu esindajad kohtus Aivar Pilv ja Ilmar-Erik Aavakivi teatasid, et rahvusvaheliselt spordiarbitraaži kohtult laekus eile faks, mille kohaselt lükkas ta otsuse tegemise edasi 25. märtsini.

«See on juba neljas kord, kui seda on edasi lükatud,» sõnas Veerpalu advokaat Aivar Pilv «Õhtulehele». «Kas otsus langetatakse reaalselt märtsis, see on küsimus rahvusvahelisele spordiarbitraaži kohtule. Raske on midagi prognoosida ja selle suhtes mul kindlust ei ole, aga loodame, et see pikaleveninud kohtuprotsess siis lõpuks ikkagi lahenduse leiab.»

Kõnealune saaga sai alguse 2011. aasta jaanuari viimastel päevadel, mil maailmameistrivõistlusteks valmistuvalt Veerpalult võeti treeningu järel dopinguproov. Kaks nädalat hiljem osutus proov positiivseks, kuid avalikkus sellest teada ei saanud. Veerpalu teatas ainult, et ei osale tervislikel põhjustel Oslos peetavatel maailmameistrivõistlustel ja lõpetab karjääri.

2011. aasta aprillis korraldas Eesti suusaliit pressikonverentsi, kus tehti teatavaks, et nii Veerpalu A- kui B-proov osutusid positiivseks. Veerpalu ise keelatud ainete kasutamist omaks ei võtnud.

Rahvusvahelise suusaliidu dopingu arutlusring kuulas Veerpalu üle ja langetas 2011. aasta suvel otsuse, et ta on süüdi. Pärast seda läks vaidlus edasi rahvusvahelisse spordiarbitraaži kohtusse, kes on otsuse langetamist juba mitu korda edasi lükanud. Viimati tegi ta seda eelmise aasta lõpul ning otsuse väljakuulutamise päevaks oli määratud 28. veebruar.

«Eile avaldasid Veerpalu kaitsemeeskonda kaasatud Tartu ülikooli teadlased oma seisukoha, mille järgi ei ole kasutatud kasvuhormooni test pädev ning seega pole kohtulahendist sõltumata Veerpalu verest keelatud aineid leitud,» vahendab ERR.

Avaldusele kirjutasid alla Eesti geenivaramu vanemteadur Krista Fischer ning füsioloogia instituudi vanemteadur Anton Terasmaa ja professor Sulev Kõks.

Viidates sõltumatule ekspertiisile, ütlesid nad olevat end veendunud, et maailma antidopingu agentuuri (WADA) kasutatav kasvuhormooni test ei ole praegusel kujul kõlblik sünteetilise ehk kehavälise kasvuhormooni tarbimise testina. Seetõttu ei ole teadlaste kinnitusel selle testi tulemuse põhjal võimalik midagi väita dopingu kasutamise või mittekasutamise kohta ja nii puudub Andrus Veerpalule esitatud süüdistustel alus.

«Kokkuvõtteks võib öelda, et WADA kasvuhormooni test on nagu must kast, mille sisu hoitakse saladuses,» märkisid nad. «Mida sellest kastist välja tulevad numbrid reaalselt mõõdavad, pole teada. Samas kasutatakse neid numbreid, otsustamaks inimeste saatuste üle.»

Rahvusvahelise suusaliidu peasekretär Sarah Lewis on «Õhtulehele» öelnud, et kasvuhormooni test on saanud WADA tunnustuse ja läbinud kõik teaduslikud uuringud. «Kahju, et Veerpalu dopingusaaga on nii kaua veninud. Raisatakse aega ja raha,» lisas ta. «Seda, kummal on õigus, otsustab spordikohus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles