Setud kargavad aidas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul algab Viljandi pärimusmuusika aida suures saalis tantsumaja pealkirjaga «Karga, karga, see on viimane lumi!».

Seekordse tantsumaja õpitoas tutvutakse lähemalt setu kargusega. Õpetama tulevad Setomaa kuningriigi karguse kargajad Marika Keerpalu ja Meel Valk. Veterinaararst Marika Keerpalu on Setomaa kuningriigi karguse kargaja 2012 ning tegev ka leelokooris Verska Naase’.

Meel Valk sai mullu Anne Vabarna nimelise omakultuuripreemia. 2005. aastal valiti ta Seto kuningriigi parimaks pillimeheks ja aasta varem parimaks nooreks pillimeheks. Ta on leelokoori Verska Naase’ eestvedaja ning laulab ka ansamblis Väike Hellero ja leelokooris Leiko. Koos Toomas Valguga on Meel Valk setu ja eesti tantse tutvustanud ja õpetanud ka Prantsusmaal, Saksamaal, Lätis, Venemaal, Udmurdimaal ja mujal.

Muusika eest hoolitseb mitu pillimeest. Toomas Valk hakkas lõõtsa mängima 15 aastat tagasi. Enam on teda huvitanud setu pillimäng ja -lood.

Setomaa nuursootska Matis Leima soov viiulit õppida tekkis 15 aastat tagasi Tamula ääres, kui ta kuulis järvele ehitatud laval esineva Justamendi loos uhket viiulisoolot. Läinud kevadel sai Matis Leima Otsa koolist küll diplomi akadeemilise heliloomingu alal, aga igapäevaselt on ta seotud siiski folgiga, eriti tänu ansamblitele Kiiora ja Zetod.

Evelin Ämarik õppis esimesed karmoškalood üheksa aastat tagasi Värskas. Ta on lõpetanud muusikakooli akordioni erialal ning valitud 2008. aastal nuursootskaks. 2010. aasta suvest mängib ta vendade Leimadega ansamblis Kiiora eri rahvaste pärimusmuusikat ja omaloomingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles