Talurahva asutatud riik

Helir-Valdor Seeder
, põllumajandusminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

EELMISE SAJANDI algupoolel sündinud Eesti Vabariik rajati esmajoones kõige jõukamaks kujunenud eestlaste kihile talupoegkonnale. See õnnestus tänu nonde elujõulisusele ja visadusele ning sellele, et neil olid juured maas.

See riik oli tõeline rahvusriik, sest ta kasvas välja eesti talurahvast. Kultuuriliselt säilisid meie kui maarahva traditsioonid ja järjepidevus.

Iseseisvuse katkestanud sõda ning sellele järgnenud okupatsioon koos repressioonide, koonduslaagrite, sundkollektiviseerimise, küüditamise, liikumisvabaduse võtmise ja tasuta tööga kolhoosipõllul paiskas ühiskonna segi. See muutis talurahva sunnismaiseks, aga täielikult seda siiski ei hävitanud. Meie vaim, keel ja kultuur jäid alles ning kõigest hoolimata suutsime oma riigi taastada.

KA ESIMESED taasiseseisvusaastad olid maarahvale rasked. Kiired muudatused maaelus, omandi-, maa- ja põllumajandusreform ning ümberkorraldatud turusuhted tõid kaasa põllumajandusliku tootmise languse. Liberaalne ja põllumajandustoetusteta poliitika säästsid noore riigi raha riigikaitse, hariduse, välisteenistuse ja riigihalduse ülesehitamiseks. Aga töökus ja terve talupojamõistus tõid meid taas ree peale.

Hoolimata kiirest linnastumisest oleme ikkagi jäänud maarahvaks, eelkõige kultuuriliselt. Meie pärimused, legendid, rahvaluule ja -laulud ning kodumaine kirjandus ja teater on maa- ja talukesksed. Rehielamuid, mõisaid, kirikuid, põlde, metsa ja rabasid pealinna kokku ei tassi. Aga just meie keskkond, ajalugu ja keel teevad meist eestlased. Samas peame eestlastena ise hoidma keskkonda, kujundama oma tulevikku ning arendama eesti keelt.

MAAELANIKKOND on rasketel aegadel taganud meie kestmajäämise. Parematel aegadel on meie ülesanne tagada maapiirkondade kestlikkus. Ainult nii saame tähistada Eesti Vabariigi järgmisi aastapäevi ja varsti saabuvat suurt juubelit.

Head Viljandimaa inimesed, soovin teile toredat Eesti Vabariigi 95. aastapäeva! Elagu Eesti Vabariik igas Eesti kodanikus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles