Tühjana seisvate majade juurde kuhjub lumekord

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oli Viljandi Kauge tänav 17 kinnistuga piirnev kõnnitee paksu lumekihi all.
Eile oli Viljandi Kauge tänav 17 kinnistuga piirnev kõnnitee paksu lumekihi all. Foto: Marko Saarm / Sakala

Nagu enamiku talvest, kattis eilegi Viljandis Kauge tänav 17 majaga piirnevat kõnniteed paks lumevaip konarliku jalgrajaga. Selle on tallanud möödakäijad, sest maja seisab tühjalt.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialisti Toomas Vilbergi kogemused näitavad, et kinnistuga piirneval kõnniteel jääbki lumi lükkamata ja libedus tõrjumata üldjuhul siis, kui majas ei elata. Nimetatud kohustuse paneb kinnistuomanikule heakorraeeskiri.

Eile oli Kauge tänav 17 kinnistuga piirneval kõnniteelõigul lund mitmekümne sentimeetri jagu ning näiteks lapsekäruga liikudes tulnuks sellest ümber minna. Kas selline juhtum on Viljandis erakordne?

«Tühjana seisvaid maju on linnas veel,» vastas Toomas Vilberg.

Omanik selgitab

Kõnealuse kinnistu omaniku Vladimir Lihatšovi jutu järgi on kõnnitee hooldamata jäänud halbade asjaolude kokkulangemise tõttu ning midagi pahatahtlikku selles pole.

«Mina olen omanik ainult fiktiivselt,» ütles ta. «Sisuliselt määriti see maja mulle pähe.»

Vladimir Lihatšov rääkis, et tegelikult haldab kohtutäituri müüki pandud maja teine inimene ning tema elas eilse hommikuni teadmises, et too on lumelükkamise ja libedustõrje eest hoolitsenud. Siis helistas talle aga Kauge tänav 17 naabruses elava kodaniku teate peale Toomas Vilberg, kes palus kinnistuga piirnev kõnnitee korda teha.

Eile päeval kinnitaski Lihatšov «Sakalale», et inimene, kes vajalikud hooldustööd ära teeb, on juba leitud ning too hakkab jalgteed korras hoidma. Ta lisas, et loodetavasti saab kõnnitee puhtaks juba õhtul.

Kauge tänav 17 kinnistuga piirneva kõnnitee hooldamata jätmisest anti Viljandi linnavalitsusele teada ka detsembris. Kui linnavalitsus toona Vladimir Lihatšoviga ühendust võttis, lükkas too kõnnitee ise puhtaks.

Trahve pole tehtud

Küsimusele, kas Viljandis on kinnistuomanikud hoolsad kõnniteepuhastajad või mitte, vastas Toomas Vilberg, et muresid tuleb ette ning naabruses elavad inimesed annavad neist üsna usinasti teada.

Kuigi kinnistuga piirneva kõnnitee puhtaks lükkamata ja liivatamata jätmise eest on võimalik inimest ka rahaliselt karistada, pole majandusameti spetsialisti kinnitusel selleks vajadust nähtud ning ühtegi trahvi pole määratud. Ettekirjutisi on Toomas Vilbergi sõnade järgi mõnel puhul teha tulnud, kuid enamasti on piisanud telefonikõnest.

«Telefoni teel rääkimine on kõige kiirem viis asi korda saada,» ütles ta. «Postkasti pandud kiri pole nii operatiivne.»

Kõige keerulisemad on Vilbergi selgitust mööda need juhtumid, kus kinnistu omanikuga ei õnnestu kontakti saada. «Need on pigem üksikud,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles