Kahutav ilm tõotab head kalapidu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kuldkala» peakorraldajal Priit Kallasel on hea meel, et külm aitab peole kaasa, aga jääkaas jääb paraku konarlikuks.
«Kuldkala» peakorraldajal Priit Kallasel on hea meel, et külm aitab peole kaasa, aga jääkaas jääb paraku konarlikuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Äsjase sula järel taas külmemaks pööranud ilm teeb Viljandi tänasele kalapeole head, nii et lopp ei tohiks tuju rikkuda, kuid arvestama peab konarliku jääkoorikuga.

«Kuldkala» peakorraldaja Priit Kallas ütles eile keskpäeval, et ettevalmistused on väga hästi sujunud.

«Kõik läheb plaanipäraselt,» kinnitas ta. «Ja ilm aitab kaasa. Miinuskraadid on märja lume ja veekihi juba kinni tõmmanud. Kui külm samamoodi püsib, saab kuiva jalaga kala püüda. Tulge kõik peole rõõmsa tujuga!»

Viimane osa ettevalmistusi tehakse täna enne ürituse algust, kui end seavad sisse toitlustajad ja laadalised.

Jää paksus on 30—35 sentimeetrit, millest inimese kandmiseks piisab mitmekordselt. Kallas märkis, et korraldajad on tähistanud mõnel pool jääs olevad ohtlikud kohad, kuid jääl viibides peab igaüks ka ise hoolas olema ja enda eest vastutama.

Parem kui varem

Kui mullu tähendas kalapidu ühtlasi ummikuid ning ürituse algus nihkus seetõttu tunni võrra edasi, siis tänavu on Priit Kallase sõnul püütud kõikvõimalikke nõrku kohti ette näha ja ennetada.

Nii näiteks pannakse peoplatsi lähedal valmis ligi 2000 parkimiskohta ja hoolitsetakse selle eest, et inimesed ei jätaks sõidukeid kohtadesse, kus need võiksid teisi segada. Liikluse sujumise nimel on parkimine keelatud näiteks Tartu tänaval Mäe tänavast Jakobsoni tänavani.

Pileteid saab kohapeal osta kahest kohast, ehkki korraldaja avaldas lootust, et suurem osa huvilisi on pileti enne Piletilevist muretsenud. Mitmekordistatud on «Kuldkala» territooriumile viivate väravate arvu ja kiiremaks on muudetud piletite kontrollimise süsteem.

«Panen kalapeolistele südamele, et nad end ilma osas ette valmistaksid. Jalga tasuks panna veekindlad jalanõud puhuks, kui mõnel pool lume alla siiski vett jääb,» lausus Kallas. «Viljandlased võiksid võimaluse korral jalgsi kohale tulla, et sõidukite ummikuid vähendada.»

Kalapeole suundujatel soovitab jalakäimist autosõidule eelistada ka politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel.

«Viljandi on nii väike, et tasub jalgsi kõndida, ei ole vaja autoga järve äärde trügida. Jalgsi võib hiljem isegi kiiremini koju jõuda,» lausus ta. «Autodele tekib Jakobsoni ja Tartu tänava otsa paratamatult pudelikael, aga politsei on selleks valmis.»

Läti sümboolne abi

Peale Viljandi mundrimeeste tulevad kalapeoliste heaks kohale Läti politseinikud. Nemad omapäi korda ei pea, vaid liiguvad koos kohalike kolleegidega.

Kui palju on korravalvureid kokku, seda Alvar Pähkel täpselt öelda ei soovinud. «Politseinikke on piisavalt,» märkis ta. «Oleme riskianalüüsi teinud. Kohalik kord ja liiklusohutus on tagatud.»

Küsimusele, miks tulevad kalapeole Läti mundrimehed, mitte aga näiteks kolleegid Tartust või Pärnust, vastas Pähkel, et tegu on pigem sümboolse kui praktilise abiga.

«Meil on Läti politseiga Schengeni piiriülene koostöö,» selgitas Pähkel. «Oleme kokku leppinud, et nad osalevad kahel meie üritusel: talvel kalapeol ja suvel folgil.»

Eesti politseinikud on tema sõnul oma panust andmas käinud Salacgrivas «Positivuse» festivalil. Viljandi korravalvurid lähevad esimest korda sinna ilmselt tänavu suvel.

Pähkel ütles, et seab ka ise sammud kalapeole, aga mitte kala püüdma ega ka otseselt tööle. «Lähen lihtsalt vaatama, kuidas olukord on. Siis tean hiljem öelda, kuidas läks. Pealegi oleks võhikuna raske järgmiseks aastaks plaane teha.»

«Kuldkala» õngitsejaid ootab Viljandi järves 130 märgistatud ahvenat, särge ja kiiska. Neist 127 uimelist toovad auhinnaks sada eurot, kolmel kalal on aga tähised, mis annavad 500, 1000 või 3000 eurot.

50 000 euro suurune peavõit antakse välja juhul, kui võistluse lõpuks tabavad kõik võistlejad kokku vähemalt 17 tänavu märgistatud kala kolmest liigist. Peavõidu saab siis õnneseen, kes püüab ainsa kuldkala märgisega kala.

Kalapidu algab täna kell 9 ja kolm tundi vältav võistluspüük kell 12. Kell 17 tõmmatakse rahvapeole joon alla.

PROGNOOS

TAIMI PALJAK,
meteoroloog

Täna hommikul on Viljandis külma 5—6 kraadi, selgema taeva korral mõni pügal enam. Päev tuleb tõenäoliselt pilvine, sekka võib esineda selgema taeva viirge ning külma on 2—4 kraadi. Puhub muutliku suunaga nõrk tuul. Päris mõnus päev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles