Maagümnaasiumi neiu sai kirjatalgutel kiita

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves andis teisipäeval Kadriorus kirjatalgute «Mida mina saan teha Eesti heaks?» preemiad, millest ühe võttis vastu Viljandi maagümnaasiumi õpilane Heleene Tambet.


Üheksanda klassi neiu Heleene Tambet kirjutas eesti keele hoidmisest.

«Näiteks lause «Olen tubli ja tark» kõlab minu igapäevakõnepruugis «Ma nagu olen suht tubli ja põhimõtteliselt vist suht tark nagu ka». Rääkimata siis sõnadest kammoon, omg, pliis, tänks, okk, mis võõrkeelest tulnutena minu emakeelt ainult risustavad,» arutles neiu oma töös. «Seega võiks projekti nimeks saada «Keel puhtaks!». Lühikirjeldusena sobib mainida, et alates tänasest päevast, 23. märtsist hakkan ma oma sõnavarast eemaldama tarbetuid sõnu ja võõrkeelseid (see tähendab ingliskeelseid) väljendeid. Näiteks selle nädala eesmärgiks võtan sõnade tänks ja pliis asendamise ilusate eestikeelsete sõnadega aitäh, palun ja tänan.»

Põhikooliõpilastest said Heleene Tambeti kõrval preemia Madleen Maria Karja Tallinna hariduskolleegiumist ja Hanna-Maria Vask Pärnu Vanalinna põhikoolist.

Gümnaasiumi õpilastest pälvisid tunnustuse Merle Purre Tallinna 32. keskkoolist, Tanel Lindlo Kunda ühisgümnaasiumist ja Liisa Udevald Rakvere ametikoolist.

Tudengitest osutusid parimateks Tartu ülikooli kirjanduse ja rahvaluule üliõpilane Kaisa Kulasalu, Tartu ülikooli ajakirjanduse ja suhtekorralduse üliõpilane Siret Schutting ning Aberdeeni ülikooli politoloogia ja rahvusvaheliste suhete üliõpilane Karoliina Raudsepp.

«Kirjatalgud, millele täna joone alla tõmbame, on teie ühine panus ja eeskuju kõigile neile, kes kogunevad 1. mail mõttetalgutele,» ütles riigipea teisipäevasel autasustamisel.

President oli kirjatalgud välja kuulutanud 27. veebruaril Eesti kirjandusmuuseumis Tartus, kutsudes noori loovalt mõtisklema Eesti ees avanevate võimaluste üle ja pakkuma omalt poolt välja lahendusi, kuidas Eestit kriisist välja aidata.

Hindamisele läks 149 kirjatööd, millest 39 on põhikooli- ja 42 gümnaasiumiõpilaste ning 68 üli-õpilaste kirjutatud. Kirjatöid hindas 19-liikmeline eelvooruÏürii. Parimate seast valisid võitjad välja presidendi mõttekodalased

Osalenud põhikooli õpilaste hulgas oli vaid mõni üksik kirjutaja pärit Tallinnast. Kirjutati näiteks Tartust, Raplast, Haapsalust, Viljandist, aga ka Helsingi Roihuvuori algkoolist.

Gümnaasiumiõpilaste hulgas leidus kõige rohkem tartlasi. Oli ka Tallinnast pärit kirjutajaid, kuid enamik olid pärit väiksematest linnadest ja asulatest.

Kirjatalgute korraldajad olid Tartu ülikooli eetikakeskus koos presidendi mõttekoja ja algatusega Minu Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles