Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühises eelarves kokkulepet ei paista

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes, et ei ole eelarvekokkuleppe saavutamises kindel, sest liikmesriikide seisukohad on üsna erinevad.

Briti peaminister David Cameron hoiatas, et eelarvekavas ei jõuta kokkuleppele, kui novembris esitatud ettepanekutes ei tehta kärpeid.

«Kui me olime siin novembris, olid esitatud arvud liiga suured. Need peavad väiksemaks muutuma. Kui arvud ei kahane, ei ole ka kokkulepet,» lausus ta.

Prantsuse president François Hollande ütles, et ta ei nõustu eelarvega, mis hülgab põllumajanduse ja eirab majanduskasvu. «Ma tulin kokkulepet taotlema — aga ainult siis, kui see on võimalik. Kui mõned on mõistmatud, üritan neile aru pähe panna, kuid ainult teatud piirini,» lausus ta.

Tšehhi peaminister Petr Necas teatas, et Tšehhi on valmis panema Euroopa Liidu uuele eelarvele veto.

Euroliidu liidrid teevad uue katse leppida kokku ühenduse eelarves aastateks 2014—2020. Eelmine katse mullu novembris ebaõnnestus erimeelsuste tõttu.

Euroliit tahab internetti turvalisemaks muuta

Euroopa Komisjon avalikustas eile Euroopa Liidu küberjulgeoleku strateegia, mille eesmärk on internet turvalisemaks muuta.

Strateegia nõuab igalt liikmesriigilt ametkonda, mis tegeleks internetiohtude ennetamisega ja vajaduse korral reageeriks neile.

Võrguoperaatorid, kes toimetavad sellistes valdkondades nagu finantsteenused, transport, energia ja tervishoid, peavad võtma kasutusele riskimaandamisvahendid ja kõigist suurtest turvaohtudest teada andma.

Ukrainale ei anta ajapikendust

Ukrainal on aega tänavu novembrini, et täita Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sõlmimise eelduseks olevaid tingimusi, ütles Euroopa Komisjoni laienemis- ja naabruspoliitika volinik Štefan Füle.

Tema sõnul tähtaja pikendamine kõne alla ei tule. Volinik tuletas meelde Euroopa Liidu nõukogu raportit, milles on juttu probleemidest, mis Ukrainal tuleb lahendada enne leppe allkirjastamist.

Ukraina peab tegema mitu õigussüsteemi parandust ja täiustama valimisseadust, et allkirjastada assotsiatsioonilepe Euroopa Liidu ja idapartnerlusriikide Vilniuse tippkohtumisel tänavu novembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles