Roheline Võti võimaldab kulusid kokku hoida

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilda villa on Viljandis ainus majutust pakkuv ettevõte, kel on Rohelise Võtme märgis. Villa peaadministraator Rael Moor kinnitas, et lähiajal üritatakse energiatarbimist veelgi vähendada.
Hilda villa on Viljandis ainus majutust pakkuv ettevõte, kel on Rohelise Võtme märgis. Villa peaadministraator Rael Moor kinnitas, et lähiajal üritatakse energiatarbimist veelgi vähendada. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus andis eelmisel nädalal Viljandis Valuoja oru kaldal asuvale majutusettevõttele Hilda villa keskkonnasõbraliku tegevuse ja säästva majandamise eest Rohelise Võtme märgise.

2007. aastal tegevust alustanud Hilda villa on praegu ainus Viljandi turismiettevõte, millel see võti on.

«Kõik algas sellega, et me renoveerisime keskkonnasäästlikult, edasi hakkasime silma peal hoidma küttekuludel, vee- ja elektritarbimisel ning puhastusvahendite kasutamisel,» selgitas villa juhataja Piret Valdmaa, mida tuli teha, et sellist tunnustust saada.

See sertifikaat kehtib 2014. aastani ning et seda hiljemgi pälvida, peab majutusasutus tegema järjepidevat tööd.

Võiks olla rohkem

Eesti Rohelise Võtme ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tootearenduse koordinaatori Liina Värsi sõnul peab keskkonnasäästlikkus väljenduma juba ettevõtte ärifilosoofias ning töötajate koolituses. «Tahaksin, et selliseid ettevõtteid oleks rohkem.»

Ta rääkis, et kuigi sel moel käitumine ei pruugi tekitada turistide kiiret juurdevoolu, märkab ettevõtja kulude kokkuhoidu. Värs lisas, et eelkõige on tegemist ühiskonna ja keskkonna ees vastutuse võtmisega. «Keskkonnasäästlikkus on välismaal tõusev trend, mida jälgitakse ning millega turistid üha enam arvestavad,» nentis ta.

Rohelise Võtme majutusasutuste koristamiseks kasutatakse ainult selliseid vahendeid, mis pole EAS-i mustas nimekirjas.

Soodsamad kütteliigid

Hilda villa peaadministraator Rael Rael Moor ütles, et keskkonnasäästlikkuse poole liikumine on järjepidev protsess, ning avaldas lootust, et lähiaastatel õnnestub panna kahhelkiviahjudele kalli elekterkütte asemel toeks soodsam kütmisvõimalus. Segistite otsa on paigaldatud aeraatorid, et vähendada veekulu.

Eelmisel aastal oli elektritarbimine tunamullusega võrreldes suurenenud seitse protsenti ööbimise kohta, kuid veekulu oli samal ajal vähenenud kaks korda.

«Eesmärk oli alandada elektritarbimist ööbimise kohta esialgu ahikütte osakaalu suurendamisega,» lausus Moor.

Piret Valdmaa sõnas, et villa on teinud viis aastat kõvasti tööd, et turistid selle üles leiaksid. Korraga kümmekond inimest mahutava maja omanike siht on püüda suvel välisturiste ja talvisel madalhooajal siseturiste.

Aasta kokkuvõttest selgus, et eestlasi on Hilda villas peatujatest 70 protsenti, kuid välismaalased on ööbinud pikemalt ja nende arvel on 53 protsenti kõigi ööbimiste arvust.

«Meie vaatevinklist on oluline, et Viljandil läheks hästi,» ütles Valdmaa ning lisas, et seepärast pakub villa turistidele kultuurireise ja keskkonnasäästlikust vaatepunktist läbimõeldud majutust.

Roheline Võtme märgisega on liitunud 33 maailma riiki ning Eestis on see nüüdseks 24 majutusettevõttel, neist enamik on suuremad hotellid. Rohelise Võtme märgis on näiteks Ammende villal Pärnus, Radissoni hotellidel Tallinnas, Kubija hotellil-loodusspaal Võrus ja Sagadi mõisa hotellil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles