Noored pidasid maavalitsuses aru

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maavalitsuses kohtunud nelja Viljandimaa noortekogu liikmed leidsid, et peaksid tegema rohkem koostööd nii omavahel kui Eesti noorteühenduste liiduga, kuid selleks napib aega.

Viljandi maavalitsuse väikses saalis peetud ümarlaua eestvedaja oli Eesti noorteühenduste liit ning osalema olid tulnud noortevolikogu esindajad Viljandist, Pärstist, Tarvastust ja Suure-Jaanist.

Enamik sõnavõtjaid mainis, et rohkem koostööd peaksid tegema osaluskogud nii omavahel kui noorteühenduste liidu, kohalike noorte ja omavalitsusjuhtidega. Rõhutati, et kohalike noorte esindusorganitel on üksteiselt alati midagi kasulikku õppida.

Ühise murena nimetasid osalejad ajanappust, mis muudab tihtipeale keerukaks noortekogu liikmete kokkusaamise. Tõdeti, et koolides on suhtumine osaluskogudesse ja noorte osalemisse neis väga erinev.

Paaritunnise arutelu käigus peatuti eelmise aasta tähtsamatel tegemistel ja saavutustel ning olulisematel ees ootavatel ettevõtmistel.

Viljandi noortevolikogu liige Juhan-Mart Salumäe pidas märkimisväärseks, et Viljandi linnavalitsus tuli vastu noorte väljapakutud ideele ning leidis võimaluse toetada nende ettevõtmisi aastas 3500 euroga. Samuti tõi ta välja, et Viljandi koolielu ümberkorraldused on kasvatanud põhikoolide huvi osaluskogu vastu. Noortevolikogu aitas ühtlasi kaasa Viljandi gümnaasiumi õpilaskogu moodustamisele, et see võimalikult tõhusalt tööle hakkaks.

Pärsti noortevolikogu esimees Lauri Alver nimetas kõige olulisemaks seda, et noortevolikogu jätkaks ka pärast nelja Viljandit ümbritseva valla ühinemist. «Praegu on neist neljast noortevolikogu vaid Pärsti vallas, aga see peaks kindlasti olema ka uues Viljandi vallas,» rääkis Alver.

Viljandi maavalitsuse noorsootöö spetsialisti Riina Tootsi selgitusel on osaluskogude mõte selles, et noored saaksid aidata kaasa neid puudutavate küsimuste lahendamisele.

Ta möönis, et hiljuti Viljandi maavalitsuse eestvedamisel Viljandimaal ja Põhja-Lätis korraldatud noorte osalusprojekt tõi välja, et noorte hääl jõuab kohalike otsustajateni siis, kui istutakse sama laua taga võrdväärsetena. «Selleks tuleb aga noori juba varasest east otsuste tegemisse kaasata, seda protsessi õpetada ja selgitada,» rääkis Tootsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles