Tänavune parim noortebänd on Emerald

Gert Kiiler
, žürii liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üsna lühikest aega koos mänginud Emerald, kes viljeleb öko-metal’it, torkas silma ja kõrva suurepärase lava-show ja nakatava energiaga ning tõusis teenitult nii publiku kui ka žürii konkurentsituks lemmikuks.
Üsna lühikest aega koos mänginud Emerald, kes viljeleb öko-metal’it, torkas silma ja kõrva suurepärase lava-show ja nakatava energiaga ning tõusis teenitult nii publiku kui ka žürii konkurentsituks lemmikuks. Foto: Margus Haav

Laupäeva õhtul selgus Viljandi Rubiini kinos 2009. aasta parim noortebänd: selleks osutus veenva ülekaaluga vähem kui pool aastat tegutsenud Emerald.


Viiest noormehest koosnev öko-metal’it viljelev ansambel pälvis kõikidelt žürii liikmetelt maksimumpunktid hoolimata sellest, et ükski nondest ei nimetanud kõlanud muusikastiili oma lemmikuks.



Teise ja kolmanda koha jagamisel oli konkurents tihedam. Pärast punktide hoolikat kokkulugemist jäi napilt peale indie-kollektiiv Justified Olöf and the Zippy Robots, nihutades kolmandale kohale poprokki mängiva JERK-i.



Viljandis ruulib indie


Kahest tänavuse võistluse eelvoorust pääses finaali kokku kuus bändi. Kahjuks selgus laupäeva õhtul nii publiku kui žürii kurvastuseks, et üks finalistidest Boom Truck isiklikel põhjustel lavale ei jõua. Nii tuli leppida viie kollektiiviga.



Otsa tegi lahti tähelepanuväärse nimega bänd Justified Olöf and the Zippy Robots. Mida see täpselt tähendab, saavad noormehed kindlasti palju kordi seletada, kui nad juba veidi kuulsamad on.



«Poisid on teraselt Bloc Partyt kuulanud,» nentis žürii liige Margus Haav pärast avalugu. Ta polnud sattunud lugema bändi enesetutvustust, milles Bloc Party oligi ühena poiste lemmikutest ka mustvalgel ära mainitud.



Kohati päris üllatavate käikudega omalooming jättis sooja mulje ning kinnitas, et peale lack of Eoinsi on Viljandis teisigi noortebände, kes on kursis sellega, mis muusika praegu Euroopas ja eriti Briti saartel ilma teeb.



Seda, et klassikalistele indie-meestele kohaselt kolm neljandikku bändist kingapõrnitsemisega tegeles, kompenseeris laulja Anton Ventseli omapärane tugev vokaal, mis leidis äramärkimist ka parima laulja tiitliga.



Olöfile järgnenud poolenisti tüdrukutebänd JERK paistis silma eelkõige tehniliselt täpse esituse poolest. Paraku jäi vajaka esinemisrõõmust — vähemalt tagareas istuva žürii juurde ei jõudnud seda nii palju, kui oleks oodanud.



Küll tabas žürii kõrv eksimatult ära kõige pimedamas nurgas istunud trummari Mihkel Kalmeti mängu. See teenis rohkesti kiidusõnu.



Žürii kitarristist liige Toomas Kengsepp leidis: «Trummari gruuv oli lahe. Tehku ainult tööd edasi. Ka laulja oli hea.»



Väga võimalik, et võrdluses Olöfiga sai ka mullu sama võistluse finaali jõudnud JERK-ile saatuslikuks seegi, et erinevalt esimesena nimetatud bändist esitas ta kavereid.



Energia võit


Emerald suutis nii publiku kui žürii oma pihku saada juba esimese looga — energia, millega ta lava vallutas, lihtsalt haaras kaasa.



Ehkki keegi hindajaist ei suutnud aru saada ühestki sõnast, mida laulja(d) mikrofoni rögisesid-karjusid (ka võimalik esinemiskeeld tekitas elava arutelu), oli algusest peale selge, et poisid ise teavad suurepäraselt, millest nad laulavad.



Huvitavalt kulgenud omaloomingulised lood, mitu üksteist toetavat vokaali ja eelkõige lavaline energia moodustasid võidu toonud terviku. Ning mitte ainult žürii, vaid ka publiku hinnangul.



Publiku lemmikuks tulnu sai preemiaks ülesastumise 15. augustil peetaval noortebändide võistlusel «MuRock 2009» Mustlas. Filmimees Kristjan Suitsu eriauhind muusikavideo filmimise näol läks samuti sellele seltskonnale.



Toomas Kengsepp hindas: «Igati küps bänd. Kokkumäng ja vokaal väga head. Silmapaistev lavaline vabadus.»



Väikemehed tulevikust


Neljas ansambel Words on the Wall, kes mängis ingliskeelset rokk-metal’it, osales nagu ka JERK noortebändide võistlusel teist korda, kuid finaali polnud ta veel jõudnud.



Bänd jättis küll korraliku mulje, kuid erinevalt Emeraldist ei haaranud ta kaasa.


Alles viimaseks looks paistis bändi nooremail liikmeil, suurepäraselt pille taltsutaval 13-aastasel kitarristil ja sama vanal bassimängijal elu sisse tulevat.


Laulja Toomas Kresla vokaal kõlas hästi, kuid tema staatilisus laval oli sellega karjuvas vastuolus.



Toomas Kengsepp ennustas noorimaile muusikuile igal juhul edukat tulevikku: «15-aastaselt on nad juba tegijad».



Mõlemad poisid pälvisid oma oskuste eest ka eripreemia.



Viimaks ometi eesti keel!


Võistlusprogrammile pani punkti kristliku kallakuga poprokkbänd Call to Rescue, kes lisaks oma selgele sõnumile (kahjuks esitas ta vaid ühe erandiga laenulugusid) jäi kõrva õhtu ainsa eestikeelse lauluga. See märgiti eraldi ära.



Kuigi žürii ei suutnud end esitatavaga päris ühele lainele viia, ei paistnud publikul seda muret olevat: too elas lavalt tulnule innukalt kaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles