Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president soovitab vene keelt õppida

«Soomes on vaja rohkem vene keele oskajaid juba ainuüksi selle tõttu, et venelased reisivad üha rohkem ja kaubavahetus kasvab,» teatas president Sauli Niinistö.

«See on ka eeldus, et naabrite majandus- ja kultuuripotentsiaali saaks piisavalt kasutada,» märkis ta. «Soome peaks suhtlema enda ümber 360 kraadi ulatuses, ka rootsi keeles, mis on meie teine riigikeel ning suureks abiks sidemeis meie läänenaabrite Rootsi ja Norraga. Rootsi ja vene keelt ei tasu vastandada.»

Niinistö tõi välja ka Euroopa Liidu ja Venemaa viisavabaduse, mis on tema hinnangul üks märkimisväärseid suurprojekte Soome idasuhetes. Soome toetab viisavabadust, kuid ei kiirusta seda kehtestama.

Saksamaa toob oma kulda kodumaale

Saksamaa keskpank teatas eile, et toob 2020. aastaks poole oma kullavarudest New Yorgist ja Pariisist Frankfurti. New Yorgist on kavas tagasi tuua 300 ja Pariisist 374 tonni kulda.

2011. aasta lõpul olid Saksamaa kullavarud 3396 tonni, mille väärtus oli 132,9 miljardit eurot. 31 protsenti sellest oli Saksa keskpanga keldrites, 45 protsenti oli deponeeritud USA keskpanka, 13 protsenti Inglise Panka ja 11 protsenti Prantsusmaa keskpanka.

Kulla ümberpaigutamine võimaldab keskpangal täita kaht kullareservi peamist funktsiooni: suurendada usaldust kodumaal ja vahetada peamistes finantskeskustes vajaduse korral kiiresti kulda valuutade vastu.

Moskvas tapeti kriminaalse klanni juht

Moskva kesklinnas tulistati eile allilma autoriteeti Aslan Usojani, keda kriminaalide hulgas oli kutsutud ka hüüdnimega Vanaisa Hassan.

Anonüümne allikas rääkis Interfaxile, et tundmatu kurjategija tulistas meest täpsuspüssist, millel oli optiline sihik. Usojan oli just väljunud restoranist, kui kuul teda tabas. Ta suri haiglas. Lisaks sai haavata üks 30. aastates naine, kes osutus juhuslikuks möödakäijaks. Ta viidi haiglasse, kuid tema jalavigastus ei ole raske.

Usojan oli sündinud 1937. aastal Gruusias ja teda peeti Venemaa suure kriminaalse klanni liidriks. Aastal 1998 püüti Usojani tappa Sotšis, kuid see ebaõnnestus. Aastal 2010 leidis Moskvas aset järjekordne mõrvakatse, milles Usojan sai küll haavata, kuid jäi ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles