Linlased teatasid ebaseaduslikest ehitistest

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et vabatahtliku ülestunnistuse puhul pole trahvi karta, on viimase aasta jooksul kümmekond viljandlast linnavalitsusele teada andnud oma maale püstitatud ebaseaduslikust ehitisest.

Linnavalitsus tegi veidi enam kui aasta eest üleskutse, milles lubas jätta karistuse määramata neile, kes ebaseaduslike rajatiste dokumendid omal algatusel korda ajavad.

Linnamajandusameti ehitusinseneri Tarmo Männiku sõnul pöörduski pärast seda niisuguse sooviga tema poole ligi kümme inimest. Lisaks on ta oma tähelepanekute põhjal mitmel linlasel nööbist kinni võtnud ja nõudnud paberite tagantjärele vormistamist.

Ei taha vägikaigast vedada

«Meie eesmärk pole inimesi iga hinna eest karistada. Kodanikega vägikaika vedamise asemel tegutseme selle nimel, et kõik ehitised jõuaksid lõpuks ikkagi linnaplaanile, naabrid oleks nendega päri, nende kohta oleksid joonised ning riigilõiv saaks makstud,» selgitas Tarmo Männik.

Sestap pole linn viimasel ajal ühelegi omanikule trahvi määranud ega nõudnud ka ühegi ebaseadusliku ehitise lammutamist.

Ehitusinseneri töökogemus ütleb, et kõige sagedamini jäetakse paberimajandus joonde ajamata siis, kui eramajade juurde püstitatakse uus puukuur. Lisaks on nõudeid eiratud mõnd kerge konstruktsiooniga suvemaja ja -kööki tehes. Samas olevat rajatised enamasti tehtud kvaliteetselt ega kujuta seetõttu kellelegi otsest ohtu.

Kesine teadlikkus

«Võib-olla mõni on ka lihtsalt laisk, aga üldiselt paistab, et inimesed ei tea seadust. Arvatakse, et paarikümneruutmeetrine kuur on selline pisike asi, mida ei peagi kellegagi kooskõlastama. Tegelikult ikkagi peab,» toonitas Tarmo Männik.

Seda, et keegi oleks salaja terve elumaja või mingit muud otstarvet kandva kapitaalse hoone püsti pannud, pole ehitusinseneri mäletamist mööda Viljandis viimastel aastatel ette tulnud.

Üle-eestiliselt kehtiv ehitusseadus ning konkreetselt Viljandis ehitamiseks vajalikke toiminguid kirjeldav ehitusmäärus on kättesaadavad linna kodulehel www.viljandi.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles