Linn hukkas koolipargis elujõulise ja tähendusrikka tammepuu

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 120-aastasest tammest, mille ümber huvikooli loodusringi lapsed detsembris lumest labürindi rajasid, olid eilseks alles vaid känd ja jupp tüve.
Ligi 120-aastasest tammest, mille ümber huvikooli loodusringi lapsed detsembris lumest labürindi rajasid, olid eilseks alles vaid känd ja jupp tüve. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veokiratastest segipaisatud lumi, hulk saepuru ja oksarisu ning nukralt maas külitav puutüvi. See on kõik, mis jäi aastavahetuseks alles Viljandi huvikooli laste rajatud lumisest õpperajast ja selle keskel kõrgunud elujõulisest tammest.

Teist talve järjest ehitasid loodusringi poisid ja tüdrukud juhendaja Peep Tobrelutsu näpunäidete järgi huvikooli ja kesklinna kooli vahelise pargi südamesse täpselt tuhande jala pikkuse lumest labürindi. Neid, kes vaevusid rada tutvustava sildi õhutusel teekonna läbi tegema, ootas võimalus kätega ümber võimsa puutüve haarata ning nii looduse vägevust vahetult tunnetada.

Veok ja mootorsaed

Läinuks kõik loomulikul moel, tabanuks lumevalle praegu väljas valitsevate plusskraadide mõjul vaikne sulamine ning tammepuu pidanuks ootama järgmist korda, mil lapsed tema ümber toimetama asuvad. Paraku läks teisiti. Labürint purunes hetkega, kui linnavalitsuse tellimusel kesklinna kooli ümbruse haljasaladel hooldusraiet tegevad mehed sellest raske autoga üle sõitsid ning kõnealusele puule vinguva mootorsae sisse lasid.

Eesti looduskaitse seltsi Viljandi osakonna esimees Jaak Jaaku sai enne aastavahetust mitu alarmeerivat telefonikõnet, et kesklinna kooli taga on täies elujõus tamm maha saetud. «Esialgu ei tahtnud ma seda uskuda. Arvasin, et aetakse midagi segamini, sest äsja oli «Sakala» kirjutanud, kuidas teisel pool maja olevat parki haigetest puudest puhastatakse,» sõnas ta.

Jaaku ehmatus oli suur, kui ta vihjete ajel esmaspäeval mööda Jakobsoni tänavat sõitis ning tõepoolest teepervest mõne meetri kaugusel hukatud tamme tüve silmas. «Tegemist oli selle pargi keskse puuga, mida on omal ajal hüütud sakslaste kooli järgi ka sakste tammeks. Ja nüüd ta lebab seal laasituna, aastaringid möödujatele vastu siramas. Veider pedagoogika küll siin Viljandis!» pahandas Jaaku.

Hea tervise juures

Ehkki tamm ei kuulunud võra poolest kõige võimsamate hulka, oli see nii Jaak Jaaku kui Peep Tobrelutsu hinnangul igati hea tervise juures ning selle langetamiseks polnud nende meelest ühtki mõistuspärast põhjust. Mõlemad mehed viitasid kännult kokku loetud ligi 120 aastaringile, millest viimased andsid oma laiusega märku korralikust juurdekasvust.

Keskkonnainspektsiooni Viljandi büroo juhataja Naima Täär kinnitas, et tema ametnikud nõudsid äsja puu langetamist puudutavad dokumendid linnavalitsuselt välja ning algatasid nende põhjal väärteomenetluse. Tääri sõnul on väga küsitav, kas sellise puu mahavõtmine oli õigustatud, kui see ei olnud kellelegi ohtlik ega varjanud vaadet. Teiseks polevat selleks tööks vormistatud nõuetekohast raieluba. Sellest lähtudes võtab inspektsioon luubi alla kogu ümbruskonna hooldusraie paberimajanduse.

Tunnistab viga

Linnavalitsuses haljastusküsimustega tegelev vanemarhitekt Age Alas tunnistas «Sakalale», et tema andis saemeestele voli tamm maha võtta. Et selle lehestiku värvus oli satelliidipiltidel tuhmim kui teistel lähikonna puudel ning varjas kõrvalolevaid nooremaid sama liigi puid, pidas ta selle eemaldamist võimalikuks ja vajalikuks. Tema sõnul oli esmane eesmärk vähendada kevadel kooli ümbruses pesitsevate ning maapinda roojavate lindude arvu.

Samas möönis Alas nüüd, kui pahased looduskaitsjad olid ta kriitikaga üle valanud, et tegemist oli veaga. «Võib-olla saanuks tõesti olukorra paremini lahendada. Paraku polnud mul aimugi, et just see puu on kellelegi oluline. Püüan endale nüüd selgeks teha, kus ma vea tegin, et infot õigel hetkel ei leidnud.»

SELGITUSED

PEEP TOBRELUTS,
huvikooli loodusringi juhendaja

Mul on nädal aega, et välja mõelda, mida loodusringi lastele öelda. Esialgu ei oska ma sellist asja isegi endale seletada.

AGE ALAS,
linnavalitsuse vanem­arhitekt haljastuse alal

Ma ei ütle, et looduskaitsjate pahameel on põhjendamatu. Paistab, et olen teinud vea. Püüan sellest õppida, et edaspidi samalaadseid olukordi vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles