Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA hoidis ära eelarvekuristiku

USA president Barack Obama kuulutas aasta esimesel päeval pärast eelarvekuristikku ärahoidva leppe kongressis heakskiitmist oma valimislubaduse täidetuks, sest lepe muudab tema sõnul riigi maksusüsteemi õiglasemaks.

Obama hoiatas vabariiklasi, et ta ei kavatse neile vastutasuks riigi võlalae tõstmise eest lähikuudel eelarvekärbete osas vastu tulla ega nendega kauplema hakata.

«Me ei saa maksmata jätta arveid, mille oleme endale tekitanud. Kui kongress ei annaks valitsusele raha nende arvete õigeaegseks tasumiseks, oleks sellel maailma majandusele katastroofilised tagajärjed, mis ületaksid kaugelt eelarvekuristikku langemise mõjud,» rääkis Obama.

USA esindajatekoda kiitis aasta esimesel päeval heaks eelnõu eelarvekuristikuna tuntud maksutõusu ja kulukärbete vältimiseks. Eelnõu võeti vastu 257 poolt- ja 167 vastuhäälega.

USA senat kiitis uue aasta esimestel tundidel eelnõu ülekaaluka häälteenamusega heaks. Eelnõu poolt hääletas 89 senaatorit, vastu oli üheksa.

Valge Maja jõudis esmaspäeva hilisõhtul USA vabariiklaste liidritega kokkuleppele eelarvekuristiku ärahoidmises. Leppega tõusevad kõige rikkamate, enam kui 450 000 dollari suuruse aastasissetulekuga perede maksud 39,6 protsendini ja kahe kuu võrra lükkuvad edasi eelarvekärped 109 miljardi dollari ulatuses, teatasid kongressi kõrged ametnikud.

Keda imetlevad ameeriklased?

USA välisminister Hillary Clinton tunnistati 17. korda ameeriklaste seas enim imetletud naiseks, järjest on ta selle tiitli võitnud 11 aastal. Gallupi küsitlusele vastanuist 21 protsenti nimetas Clintonit naiseks, kellele nad 2012. aastal kõige rohkem alt üles vaatasid.

President Barack Obama tunnistati ameeriklaste hulgas kõige enam imetletud meheks. Teda nimetas 1038 küsitletust 30 protsenti.

Türgi mošee premeerib lapsi tahvelarvutiga

Türgi Yozgati provintsis tegutsev Dayili mošee lubas lastele, kes on kahe kuu jooksul 180 korda palvusel käinud, kingituseks tahvelarvuti.

«Me soovisime tõmmata noorte tähelepanu ning julgustada neid palvetama, kasutades ära nende tehnoloogia- ja internetihuvi,» selgitas imaam Cebrail Öztürk ajalehe «Hürriyet» kohaselt. Kampaaniat rahastavad nii külaelanike kui ka Euroopas elavate türklaste annetused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles