Mulgid valisid uue vanema piiri äärest

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgimaa omavalitsusjuhid valisid mulgi kultuuri instituudi vanemaks Pärsti vallavanema Erich Palmi.
Mulgimaa omavalitsusjuhid valisid mulgi kultuuri instituudi vanemaks Pärsti vallavanema Erich Palmi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mulgid valisid oma kultuuri instituudi kolmandaks vanemaks Pärsti vallavanema Erich Palmi.

Palm tõdes, et Pärsti vallast jääb ajaloolisele Mulgimaale vaid Paistu kihelkonna osa, teine pool kuulub Viljandi kihelkonda.

Pärsti vallavanem ei tee poolitamisest suurt numbrit ja ütles end esindavatki Suur-Mulgimaad.

«Meil võib olla viis ajaloolist kihelkonda, kus tänapäeval on 11 omavalitsust, kes mulgi identiteeti kannavad ja on mulgi kultuuri instituudi liikmed, aga Suur-Mulgimaa läheb minu arvates Kolga-Jaani ja Kõo alla välja,» rääkis ta. «Viljandimaa ja Viljandi linn on Suur-Mulgimaa osa, eriti kui kuulata inimesi väljastpoolt, sest enamik neist peab Viljandimaad Mulgimaaks.»

Erich Palm arutles, kas viie kihelkonna administratiivsed piirid on väga tähtsad või võib Mulgimaa olla ka natukene laiem mõiste. «Isiklikult pooldan seda laiema Mulgimaa mõistet,» tähendas ta.

«Vanema valisid endi seast 11 Mulgimaa omavalitsusjuhti,» lausus mulgi kultuuri instituudi juhataja Janne Järvelt. Tema selgitust mööda peeti silmas, et vanemaks saaks tubli Mulgimaa omavalitsusjuht. Ametisse vannutamise järel avaneb vanemal võimalus Mulgimaal rohkem esile tõusta.

Aasta lõpul ametiohjad üle andnud senine vanem, Tõrva linnapea Agu Kabrits ütles, et vanemaks olemine ei tähenda kohustusi ainult omavalitsuse piires, vaid tuleb hoomata Mulgimaad kui tervikut ning samas näha siinset elu teiste kultuuripiirkondade nagu Setu- ja Võrumaa või Kihnu kõrval.

Mulkide mulluseid tegemisi hindas Agu Kabrits edukaks ja tihedaks. Ta loetles, et peetud sai Mulgi konverents, kohtuti presidendiga, korraldati tantsu- ja laulupidu, käidi mitu raksu riigikogus ja külas teistes Eesti kultuuripiirkondades.

Erich Palm ütles, et siinse kandi elanikud peaksid end ka mulgimaalastena esile tooma. «Mul on kahju, et kui viie kihelkonna piires toimuvad ülihead ja mastaapsed sündmused või mõni talunik saab tunnustuse, räägitakse millegipärast ainult Viljandimaast ja kindlast vallast, aga on väga oluline, et see tootja julgeks välja öelda, et ta tegutseb ikkagi ka Mulgimaal,» toonitas Palm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles