Viljandi Jaani kirik pidas tähtpäeva sõprade keskel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannesepäeva missal teenisid (vasakult) Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, peapiiskop Andres Põder ning külalised Soome Porvoo ja Lahti sõpruskogudustest.
Johannesepäeva missal teenisid (vasakult) Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, peapiiskop Andres Põder ning külalised Soome Porvoo ja Lahti sõpruskogudustest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Jaani kogudus tähistas neljapäeval kiriku asutamise 540. ja taastamise 20. aastapäeva külalisterohke johannesepäeva missaga, millele järgnes koguduse juhtide vastuvõtt.

Jaani koguduse õpetaja Marko Tiituse sõnul pole johannesepäeva missa Viljandi Jaani kirikus sugugi iga-aastane. Johannesepäeva ehk kolmandat jõulupüha on kogudus tähistanud just siis, kui on käsil juubeliaasta. Viimati oli see viis aastat tagasi.

«Meie tänujumalateenistus oli mõeldud koguduse enda liikmetele ja töötegijatele, kuid ka meie partneritele ja sõpruskogudustele, et avaldada neile tehtu eest tänu,» selgitas Marko Tiitus.

Tänati koguduse sõpru

Seekordsest johannesepäeva missast võttiski osa palju kutsutud külalisi, kelle hulka kuulusid Soome Porvoo ja Lahti sõpruskoguduste vaimulikud. Jutlustas peapiiskop Andres Põder ning laulis Viljandimaa kammerkoor.

Jumalateenistusele järgnes Marko Tiituse ja koguduse juhatuse esimehe Tarmo Looduse vastuvõtt Sakala keskuses.

Õnnitluste vastuvõtmise vahel jagas kirikurahvas ka ise tänusõnu: kätte anti neli Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) koostöömedalit. Marko Tiituse sõnul jagatakse seda 2011. aastal asutatud autasu sõpruskoguduste liikmetele, kes on Eesti kirikutega suhteid edendanud.

Koostöömedali pälvisid Timo Ågren Soome Porvoo kogudusest, Johnny Sabbah ja Mau­no Nivala Lahti kogudusest ning Ivar Solbu Norra Sauheradi kogudusest.

«Need inimesed ei ole osalenud ainult ühes aktsioonis, vaid teinud seda tööd mitukümmend aastat,» rääkis Marko Tiitus.

Tiituse sõnul on Viljandi Jaani koguduse hingekirjas praegu umbes 1100 inimest, kes on nii ristitud kui leeris käinud. Aktiivseid annetajaliikmeid on 300 ringis ning pühapäevaseid kirikuskäijaid on poolsada.

Nuriseda pole põhjust

«Patt oleks nuriseda,» vastas Marko Tiitus küsimusele, kuidas kogudusel läheb. «Eks me loomulikult tahaks alati igas valdkonnas, et nii inimesi kui raha oleks rohkem, aga arvestades seda, milline on kiriku asend Eesti ühiskonnas, kus sageli ei taheta end siduda kindlate institutsioonide või kirikutega, tundub mulle, et meil läheb päris hästi.»

Õpetaja hinnangul käib Jaani kirikus pidev elu: kirikus ei käida ainult pühapäeviti, vaid seal korraldatakse koolitusi ja sündmusi ka muul ajal.

«Meil ei ole sellist tunnet, et meid pole vaja. Pigem võib öelda, et ümbruskonna ootused ja võimalused on sageli suuremad, kui jaksame ära kasutada,» ütles Marko Tiitus.

Tuleval aastal plaanib Jaani kogudus hakata remontima kiriku käärkambrit, mille jaoks said annetuse teha ka kõik johannesepäeva missal osalenud. Töödega tehakse algust pärast kolmekuningapäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles