«Kalevipoja» uusversiooni autor kujundab festivali

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristian Kirsfeldt
Kristian Kirsfeldt Foto: Erakogu

Tuleva aasta Viljandi pärimusmuusika festivali «Püha müristus» tunnuskujunduse võistluse võitjaks kuulutati tallinlane Kristian Kirsfeldt, kes töötab reklaamiagentuuri Velvet loovjuhina ning on ühtlasi raamatu «Kalevipoeg 2.0» autor.

Konkursile laekus rekordilised 62 tööd 57 kujundajalt. See muutis pärimusmuusika keskuse töötajatest žüriil töö keerukamaks kui eelmistel aastatel, kuid võitjat valides olid nad üsnagi üksmeelsed.

Kristian Kirsfeldt on oma sõnul olnud kujundaja nii kaua, kui mäletab. Inseneriharidusega mehe huvi teema vastu väljendub muu hulgas Eesti Rahva Muuseumi uue maja soome-ugri püsinäitust kujundades.

«Kõige rohkem inspireeris mind festivali mõnusalt mitmetähenduslik teema,» rääkis jõulise võidutöö autor. «Müristus nii muusikaliselt, emotsionaalselt kui visuaalselt. Ühesõnaga saab välku ja pauku ning seda kandsin ka pildile.»

Kirsfeldt on tuntuks saanud paari aasta eest ilmunud eesti rahvuseepose moodsa versiooni «Kalevipoeg 2.0» autorina. Raamatus astus sarviku asemele kuri pangahärra, sortside asemel tegutsesid zombi’d ning tuuslarid olid oma koha loovutanud bemmimeestele ja Soome suusahüppajatele.

«Vastukaja sellele raamatule oli küll mitmesugust, vahel tulid kuskil maal pulmas taadid kiituseks õlale patsutama, aga ega ma ole professionaalne kirjanik,» rääkis Kirsfeldt. «Samas on «Kalevipojas» leiduvat mõtteviisi kindlasti ka minu folgiplakatis ning muuski, mida teinud olen. Nii et väike kiiks käib asja juurde.»

Pärimusmuusika festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul andis Kristian Kirsfeldti töö kõige paremini edasi seda meeleolu, mida festival oma programmiga järgmisel suvel Viljandis tekitada tahab. Et teemaga «Püha müristus» tahetakse tähelepanu juhtida pühade ja pidude muusikalistele rituaalidele, üritas enamik kujundajaid lahendada tunnuskujunduse pidulikus ja lõbusas võtmes.

Eripreemia otsustas komisjon anda kunstnikunime Sünter Veindorff taha varjuvale kujundajale, kes käsitles «Püha müristuse» teemat kõige otsesemalt ja vaimukamalt, kasutades tuntud eesti graafiku Günther Reindorffi illustratsiooni Friedrich Reinhold Kreutzwaldi muinasjutule «Paristaja poeg».

21. Viljandi pärimusmuusika festival kestab järgmisel aastal 25.—28. juulini.

Festivali passid on müügil olnud 1. detsembrist ja piletimüügipealik Anu Rannu sõnul kulgeb müük rekord­graafikus.

«Esimesed, kõige odavama hinnaga passid on juba otsas ja arvatavasti veel tänavuse aastanumbri sees lõpevad ka 56-eurosed,» ütles Rannu. «Edasi kerkib passi hind 64 euroni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles