Tähelepanu, elekter! Seitse fakti, mida on vaja teada elektrituru avanemise kohta.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PIMEDUSSE KEEGI EI JÄÄ

Hoolimata sellest et 10. detsembriks soovitatakse kõigil elektritarbijatel valida elektrimüüja ja sobiv pakett, ei jää vooluta ka need, kes seda ei tee. Nemad hakkavad kasutama niinimetatud üldteenust, mis on teistest tõenäoliselt mõnevõrra kallim. Üldteenuse hind koosneb elektrienergia eelmise kuu keskmisest kaalutud börsihinnast, millele lisatakse ettevõtja kulutused ja kasumiprotsent. Sama valemit kasutatakse mitmes paketis, kuid üldteenuse puhul on kasumimarginaal suurem.

MAAILM EI LÕPE 10. DETSEMBRIL

Kuigi Eesti Energia kuulutas eile oma reklaamides, nagu oleks otsuse langetamiseks jäänud vaid viis päeva ja ka mujal toonitatakse, et elektrimüüja tuleb valida hiljemalt 10. detsembril, ei ole see päris nii.

Esiteks selgus selle nädala algul, et Eesti Energia, Imatra ja VKG praegustel klientidel on võimalik senise müüjaga lepingut sõlmida aasta lõpuni. Et Imatra ja VKG Viljandimaal ei tegutse, tähendab see, et need siit kandi inimesed, kes on praegu Eesti Energia kliendid ja tahavad temalt elektri ostmist jätkata, võivad sellekohase lepingu sõlmida ka kuu lõpul.

Nendelgi, kes otsustavad uue müüja kasuks, ei ole vahetusvõimalus pärast 10. detsembrit lõplikult kadunud. 11. või 31. detsembril sõlmitud leping hakkab lihtsalt kehtima 1. veebruaril, mitte

1. jaanuaril, ja seni tuleb kasutada üldteenust. Elektrienergia müüjat võib vahetada kas või iga kuu algusest, tuleb vaid arvestada, et see võtab 21 päeva aega.

TÄPNE HIND ON TEADMATA

Ennustuste kohaselt suureneb elektriarve turu avanemise tõttu umbes 20 protsenti, kuid kui palju täpselt, ei tea praegu keegi. Esiteks sõltub hind börsil toimuvast, teiseks on kohalike elektrimüüjate paketid veidi erinevad ning kolmandaks on pakettide hindu pärast nende avaldamist natuke muudetud ja tõenäoliselt tehakse seda veelgi.

KUIDAS SAADA KONTAKTI?

Elektrituru avanemise kohta on kõige lihtsam infot leida internetiaadressidelt www.avatud2013.ee (riiklik teavituslehekülg), võrdlusportaalidest www.energiaturg.ee, www.elektrihind.ee ja www.minuelekter.ee või elektrimüüjate kodulehtedelt.

Tunduvalt raskem on neil, kes internetti ei kasuta. Telefonitsi saab nõu küsida riiklikult infotelefonilt 616 0160 ja elektrimüüjatelt. Vabaturu paketid avalikustanud elektrimüüjate kontakttelefonid on järgmised:

Eesti Energia — 1545;
Elektrimüügi aktsiaselts — 640 8088;
220 Energia — 665 0220;
Elektrum Eesti — 800 5555;
Eesti Gaas — 630 3003;
Imatra Elekter — 715 0180;
VKG Elektrivõrgud — 716 6601.

INTERNETITA SUURT VALIKUT POLE

Ainsana on klienditeenindus Viljandis Eesti Energial, see asub Posti tänav 9. Lisaks saab Eesti Energia fikseeritud hinnaga pakettide lepinguid sõlmida postkontorites.

Kõigi teiste elektrimüüjatega tuleb leping sõlmida internetis. Seejuures ei piisa lihtsalt internetiühendusest, vaid lepingu sõlmimiseks on vaja ka ID-kaarti või olla internetipanga või mobiil-ID kasutaja.

TRAADID JÄÄVAD SAMAKS

Ehkki elektrit võib tarbija osta eri firmadelt, jookseb tema koju, suvilasse või ettevõttesse ikka üks ja sama elektrijuhe. Liinide omanikeks on Eestis 35 võrguettevõtjat, kuid suurim neist, Elektrilevi, on hõivanud lõviosa maast. Võrguettevõtja müüb üldteenuse alusel automaatselt elektrienergiat ka neile, kes ühegi elektrimüüjaga lepingut ei sõlminud.

NÄIT LÄHEB VANASSE KOHTA

Kui praegu saab tarbija elektri eest vaid ühe arve, siis edaspidi on neid kaks. Võrguettevõtja esitab arve võrgutasude, taastuvenergia tasu, elektriaktsiisi ja käibemaksu eest. Elektri müüja esitataval arvel on elektripaketi hinnakomponendid, näiteks fikseeritud elektrienergia hind, kuutasu ja käibemaks. Arvesti näit tuleb aga teatada võrguettevõtjale ehk täpselt samal moel kui seni.

Allikad: www.avatud2013.ee, võrdlusportaalid, elektrimüüjad, Elektrilevi, Eesti Post, «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles