Õppivad ettevõtjad unustavad oma maakonna piiri

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mentorklubi õpilased ehk mentiid Margus Ostnik Viljandist ja Diana Toomet Pärnust kuulsid koolitustel vajalikke õpetussõnu.
Mentorklubi õpilased ehk mentiid Margus Ostnik Viljandist ja Diana Toomet Pärnust kuulsid koolitustel vajalikke õpetussõnu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kahe naabri, Viljandi ja Pärnu maakonna koostöötahtelised ettevõtjad kohtusid mentorklubis, et saada kogenud koolitajatelt väärt soovitusi ning innustust alustatud teel jätkata.

«Pärnumaal kolmandat, ent Viljandimaaga koos esimest aastat korraldatud mentorklubi on näidanud, et julgustust vajavad need, kes on nii-öelda esimese ettevõtlusaasta kogemuse saanud, aga kel on ideed otsa lõppemas ja kes ei oska nõuandjaid leida. Õhku jääb küsimus: kuhu ja kuidas edasi?» selgitas koolituse sisu Krista Habakukk Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskusest (PEAK).

Seekordse kursuse viimane, seitsmes koolitus leidis aset hingedekuul Tori vallas Klaara-Manni puhkemajas ning seal keskenduti ühistegevuse ja koostöö vajalikkusele.

Mentorklubi kui ürituste sarja eesmärk on arendada ettevõtjatevahelist suhtlust, täiendada teadmisi ja vahetada kogemusi. Mentorklubisse on oodatud need, kelle ettevõte ei ole tegutsenud kauem kui kolm aastat. Igal klubiüritusel jagab kogemusi ja teadmisi kuus pikka aega ettevõtluses tegutsenud inimest ehk mentorit.

Mentor julgustab

Viimatisel koolitusel kohtus ja sai mahti vestluses kogemusi vahetada paarkümmend eri valdkonna ettevõtjat, kes on tegutsenud 2009. aastast.

Pärnu iluteenindusettevõtte Pai Grupi eestvedaja Diana Toomet ütles, et tema kuulis niisugusest koolitusest tuttavalt. «Olen saanud palju ideid ja kuigi mentorid toovad näiteid enamasti suurfirmade pealt, mõtlen, kuidas neid oma ettevõttega kohandada,» rääkis ta.

Toometi jutu järgi on kuulajate-koolitatavate kogemused erinevad, sest mõnel on uus ettevõte, mõni on aga kellegi teise ettevõtmisega seotud. Sellepärast on oluline praktiliste kogemuste vahetamine ning juhtimis- ja planeerimisõpetus.

«Iga koolitus annab midagi juurde,» leidis Viljandis kärgpapist kaubaaluseid valmistava osaühingu Ostmar juhataja Margus Ostnik, kes on õpetatav ehk mentii. «Mina kuulsin väga palju kasulikku turundusest,» lausus ta.

«Ettevõtjad ei saa oma tegevusele seada maakonna piiri nagu turistidki,» tõdes Krista Habakukk ning lisas, et piiriülene mõtlemine aitab kujuneda koostööl ja toob pikaajalist kasu.

Kahes maakonnas ja mõlemas maakonnakeskuses on mentiid tutvunud oma klubikaaslaste ettevõtetega. Nähtule ja kuuldule tuginedes on neil olnud parem mõista teiste pürgimusi ning soovi anda kohalikule tootele või teenusele võimalikult suur lisandväärtus.

Suurus pole oluline

«Koolitatavad tulevad saama kinnitust, kas nad on teinud oma väikeettevõtte juhina õigeid otsuseid. Pole ju vahet, kas sul on 20 või kaks inimest tööl, ettevõte tuleb elus hoida ja seadusi täita,» nentis staažikas mentor, kaua suurettevõtet juhtinud Eero Rändla.

Rändla sõnade järgi on ettevõtluse arendamisel üks võtmekohti tegevusplaani läbimõeldus.

Paar päeva tagasi tuli PEAK-i kinnitus, et mentorklubi jätkab ka uuel aastal ja ikka koostöös. Koos Krista Habakukega juhtis mentorprogrammi Margot Meremaa Viljandimaa arenduskeskusest.

Alustavatele ettevõtjatele mõeldud ühisettevõtmist toetavad Ettevõtluse Arendamise sihtasutus ja Euroopa regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles