Kes palju teeb, see jõuab enamgi veel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi teokas ja loominguline abiturient Kätlyn Jürisaar istub kirjanikukuju külmadel põlvedel.
August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi teokas ja loominguline abiturient Kätlyn Jürisaar istub kirjanikukuju külmadel põlvedel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Selle loo peategelane on tõeline uue aja aktivist, kes oskab oma tahtmisega nihutada reaalsuse piire. Võib öelda, et ta saab sellega hakkama paremini, kui paljud eakaaslased õppimisega.

Kätlyn Jürisaare pruunid silmad puuriksid justkui vestluskaaslasest läbi, kuid oma sooja naeratusega loob ta ikkagi sõbraliku õhkkonna. Võimalik, et ta on siin maamunal üks neist haruldastest inimestest, kes on üdini siiras.

Mullu valiti Kätlyn Jürisaar August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi sõbralikemaks tüdrukuks ja kooli aasta õpilaseks. Tänavu pälvis ta aga maakonna aasta noore tiitli.

Tema kandidatuur esitati komisjonile rohkem kui lehekülje pikkuse tiheda tekstina, mis kõneles tema mullustest saavutustest, ning lisatud oli ka lühike iseloomustus: «Kätlyn Jürisaar on teistele eeskujuks oma heatahtlikkuse, abivalmiduse, sõbralikkuse, kohusetundlikkuse, vastutustundlikkusega. Ta täidab alati antud lubadused. Ta on väga aktiivne nii koolis kui ka väljaspool kooli.»

Algataja hing

Kätlyn Jürisaar on kooli õpilas­esinduse president, ehkki esialgu ei plaaninud ta üldse oma valimisplatvormiga välja tulla. Läks lihtsalt nii, et keegi ei paistnud vedu võtvat ja tema tahtis teistele eeskuju näidata. Varsti tekkiski talle kaks konkurenti. Valimistel osales üle saja noore ja valituks osutus tema.

Iga oma saavutuse kohta on neiul rääkida väike lugu. Nii ka õpilasfirma SüdaMEK²S loomisest ja selle tegevjuhi ametisse astumisest.

Alguse sai kõik sellest, et majandusõpetuses pakuti välja võimalus luua õpilasfirma. Samal ajal renoveeriti Karksi-Nuia noortekeskust ning sealne noorsootöö spetsialist Eneli Põder pöördus Kätlyn Jürisaare ja ühe tema klassiõe poole ideega, et nood võiksid keskuses kohviku asutada. Plaan viidi ellu ning see kohvik oli mõnda aega alevis ainus. Peagi hakati ka klubiüritusi ning sünnipäeva- ja muid pidusid korraldama.

Eksib aga see, kes arvab, et tegevjuhina on Jürisaar tugev ainult majandusasjade ajamises ja üritustele reklaamitegemises. Sama oluline on talle loominguline eneseteostus. «Vahel kohe tunnen, et tahan teha midagi savist või maalida. Siis lähen kunstiringi,» ütleb ta.

Tants ja tegutsemine

Jõulupeo tarvis koos sõber Marko Aasnaga naljaga pooleks loodud džaivikava viis Kätlyn Jürisaare «Koolitantsu» võistlusele.

«Meie tantsu alguses oli hästi kirglik koht, kus ma Markole vett näkku viskasin. Jõulupeol aplodeeriti meile lausa püstijalu,» meenutab ta lõbusalt.

Kogu intervjuu jooksul žestikuleerib neiu elavalt ja naerdes võnguvad tema hõbehallid kõrvarõngad kelmikalt.

«Ugala laval toimunud «Koolitantsu» eelvoorust me küll edasi ei pääsenud, kuid sellest pole midagi — me saime suurepärase kogemuse,» nendib ta.

«Armastan üldse väga tantsida,» jätkab Kätlyn Jürisaar. «Osalen näiteks trupis La Danzas. Selle rühmaga loodame suvel Prahasse rahvusvahelisele tantsufestivalile minna ning teeme kaasa ka peatselt valmivas kohalikus muusikalis «The Beatles».»

Juba lapsest saadik on Jürisaar tegelnud rahvatantsuga. Karksi-Nuia noorte tantsurühmas Samm Sassis osalemise tõi ta aga sel aastal õppimisele ohvriks.

Õppeedukus on abituriendist neiul väga hea. Ikka ja jälle on ta osalenud olümpiaadidel. Praegu on tal veel võimalik isegi hõbemedal saada, aga see pole tema sõnul eesmärk omaette.

«Tulevikku ma ei karda. Tean, et kui inimene piisavalt palju midagi tahab, saab ta alati hakkama,» lausub Jürisaar ühtäkki väga asjalikuks muutudes.

Kui varem mõtles ta minna tudeerima juurat, siis nüüd vaatab ootusärevalt teiste erialade poole. «Tahan palju tegutseda, elus aktiivne olla,» põhjendab neiu ning lisab: «Eks tulevik kujunda mu eelistusi.»

Mitmel rindel edukas

Oma tugevaid juhiomadusi saab Kätlyn Jürisaar rakendada nii kohalikul, maakondlikul kui riiklikul tasemel. Ta on Viljandimaa noortekogu aseesimees ning osaleb innukalt Eesti noorteühenduste liidu üritustel ja koosolekutel. Ta on ka üks neist, kes vastutavad ainulaadse rahvusvahelise katseprojekti «Eesti ja Läti noored hüppavad koos otsustajatega osalusmetroo peale» õnnestumise eest.

Neiu tõdeb, et ei ole sugugi raske tegutseda mitmel rindel korraga, ning kordab vana tõde: «Peab lihtsalt tahtma.»

«Kui tahe on olemas, tuleb vaid tegutseda,» jätkab ta. «Ja kui soovitakse saavutada midagi suuremat, on tarvis leida mõttekaaslasi. Lihtsuses peitub jõud.»

On tõepoolest raske nimetada midagi sellist, millega see neiu tegelnud poleks. Tänavu teist aastat järjest pälvis ta gümnaasiumi võrkpallinaiskonnaga Viljandimaa koolidevahelisel võistlusel kolmanda koha. Maakonna koolide murdmaajooksu karikavõistlustel saavutas oma vanuseklassis mullu 500 meetri distantsil teise ja sel aastal 2000 meetri jooksus esimese koha.

Paeluvad ka teater ja disain

Kätlyn Jürisaar kuulub kooli foorumteatri rühma ja on osalenud Silvia Soro juhendatavas noortetrupis O. Tänavu pälvis ta moekollektsiooni «Ice Queen» kaasdisainerina maakondlikul võistlusel «Noor moelooja 2012» vanemas vanuseastmes teise koha. Ühtlasi tunnustati teda ürituse parima modellina.

Üle-eestilisele võistlusele «Moedepoo 2012» Karksi-Nuia noored esialgu ei pääsenud, kuid see neid ei heidutanud. Maakondlik voor seljataga, saatsid nad korraldajatele kirja ja ütlesid, et neil on väga suur tahtmine sellele üritusele minna. Ühtlasi postitasid nad korraldajatele oma kollektsiooni pilte ja etendusest tehtud video. Üsna pea tuligi korraldajatelt positiivne vastus. «Moedepool» tunnustati noori «Kangadžungli lemmiku» autasuga.

Tänavune aasta noor leiab, et tema aktiivsuse taga on pere usaldus ja pulbitsev energia. «Mulle on öeldud, et peaksin pisut rohkem enesele mõtlema,» sõnab ta ja naerab taas kõlavalt.

Tulevikus plaanibki neiu rohkem aega pühendada endale ja sõpradele ning oma ellu veidi rohkem rahu leida. «Armastan väga loodust ja lihtsalt jalutada,» ütleb ta. Järgmise aasta suveks on ta võtnud kavva läbida koos oma hea sõbra ja kogenud matkajaga riigimetsa majandamise keskuse Oandu—Ikla 370-kilomeetrise matkatee.

ARVAMUS

MARIA ROOSILEHT,
parim sõbranna

Minu arvates on Kätlyn imeline inimene. Pole olemas asja, millega ta hakkama ei saaks. Pole raskust, mida ta ei suudaks ületada. Ta on energiapomm tantsupõrandal, asjalik noortekogu liige, tubli õppur ja parim sõber, keda võiks endale tahta.

Kätlyniga pole kunagi igav, sest ta on spontaanne ja alati üllatusi täis. Lisaks on ta seiklushimuline ja julge.

Ma olen tema üle meeletult uhke ja olen kindel, et ta jõuab elus väga kaugele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles