Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedus lahvatas elamislubade skandaal

Leedu erijuurdlusteenistus pidas korruptsioonis kahtlustatavana kinni seitse migratsiooniameti töötajat, kes võisid ebaseaduslikult äritseda elamislubadega. Neist viis töötasid juhtivates ametites.

Samuti on kahtlused esitatud kahele advokaadile, kahele advokaadiabile ja kahele füüsilisele isikule.

«Uuritakse võimalikku korruptsiooniskeemi, milles Leedu elamisluba saada või pikendada soovinud kolmandate riikide kodanikud maksid raha vahendajatele — advokaatidele ja advokaadiabidele,» seisis erijuurdlusteenistuse ja peaprokuratuuri avalduses.

Kahtlustuse kohaselt edastasid advokaadid ja nende abid raha oma tuttavatele, kel olid sidemed migratsiooniametis, need omakorda selle ametkonna töötajatele, kes võisid aidata kaasa elamislubade kiirkorras väljastamisele.

«Erijuurdlusteenistuse käsutuses on andmeid, et selles skeemis osalenud migratsiooniameti töötajad tasusid üksteisele teenuste eest rahaga,» seisis teates.

Kahtlusaluste töö- ja elukohtades ning autodes korraldati läbiotsimine.

Siseminister Arturas Melianas ütles uudisteagentuurile BNS, et ei saa juhtunut kommenteerida, sest teda ei ole sellest informeeritud.

Pressiteate kohaselt kasutasid Leedu elamisluba saada soovinud välismaalased õigusliku alusena kõige sagedamini fiktiivseid firmasid ning harvem fiktiiv­abielu Leedu kodanikega. Kolmas levinud viis oli kinnisvara soetada.

Peaprokuratuuri sõnul on seadustes lünki, mis võimaldavad väliskodanikel saada nimetatud alustel luba ajutiselt riigis viibida. Elamisluba annab võimaluse vabalt Schengeni ruumis ringi liikuda.

Pistisevõtmise, mõjuvõimuga kauplemise, äraostmise, kuritarvitamise ja dokumentide võltsimise alusel on algatatud kriminaalasi.

Arhitekt pakub linnale kuplit

Kohalik arhitekt Jevgeni Nevelitškov on teinud ettepaneku katta Kasahstani pealinn Astana kupliga, hoidmaks elanikele sobivat õhutemperatuuri ning meelitamaks ligi turiste.

Kuppel peaks katma linna poolteise kuni kahe kilomeetri raadiuses ning hõlmama peaaegu kõiki olulisi objekte, vahendab Lenta.ru.

Projekti maksumus peaks kohalike ajalehtede andmetel jääma alla ühe miljardi dollari, mille osaliselt kompenseeriksid turism ja energia kokkuhoid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles