Talvekartuliks sobib hästi «Laura»

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartuleid tasub osta kottide kaupa, sest siis on kilohind soodsam.
Kartuleid tasub osta kottide kaupa, sest siis on kilohind soodsam. Foto: Sten Mahov

Täispikkuses artikkel ilmus 30.oktoobri «Sakala» paberväljaandes.

Sügiseti hakkavad inimesed talvemoona koguma. Erand pole ka tänavune sügis. Talvevarude ühe, vahest kõige suurema osa on ikka moodustanud kartulid.

Viljandi turu müüjad selgitavad, millal on õige aeg säilituskartuleid osta, missugune sort on parim ning kuidas mugulaid säilitada.

Nädalavahetusel Viljandi turul oma talu kartuleid müünud Leo Tamm lausus, et praegu on viimane aeg neid talveks soetada. Kaua viivitada ei tohi, sest kui ilm muutub külmaks, lähevad nad käest. Külm ilm tähendab taluniku sõnutsi kümmet või enamat miinuskraadi. Tema müüb «Laurat» ja «Läti kollast».

Küsimusele, milline sort on talvekartuliks parim, vastas Tamm, et inimeste maitsed on igas mõttes erinevad ning kartuleidki ostetakse mitmesuguseid. Ühele inimesele meeldivad kõvemad, mida ei pea poti juures valvama, teisele jälle need, mis ise pudruks keevad.

Leo Tamme sõnul on läbi aegade olnud inimeste lemmik «Laura». «Ma täpselt ei tea, miks ostetakse just seda, aga küllap peitub põhjus selles, et see on kõvem ega lagune keetmise ajal,» lausus ta.

Peale «Laura» läheb Leo Tamme jutu järgi hästi kaubaks ka «Läti kollane», mis on erinevalt «Laurast» väga mure. «Üks mees lausus, et tema ostab «Läti kollast» sellepärast, et kui kartuleid pärast keetmist potis loksutada, ongi puder valmis,» rääkis talunik.

«Laura» ning «Läti kollase» kõrval müüdi nädalavahetusel Viljandi turul veel sorte «Fontane», «Quarta», «Vinetta», «Gala», «Segura», «Flavia» ja «Ando».

Kuigi kartulite kilohinnad jäid keskmiselt 40 sendi kanti, võis leida ka 20- ja 30-sendise kilohinnaga mugulaid.

Turuvärava juures müüb Saarepeedi talutoodangut Helga Piirsalu, kellel on pakkuda «Laurat» ja «Segurat». ««Segura» on muredam, hästi kollane ega kee pudruks,» lausus Piirsalu.

Tema ütlemist mööda eelistavad inimesed siiski «Laurat», mis sobib samuti hästi talvekartuliks. «Praegu käiakse ostmas enamasti nädalavahetustel ning viiakse neid koju kottide viisi,» sõnas ta.

Anu Keerov ja Malle Tõnisson on Viljandi turul juba mitu aastat müünud Kolga-Jaanil asuva Nõmme talu hääd ja paremat. Neil on pakkuda sorte «Laura» ja «Ando».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles