Sõudjad on teinud Pärnu mehest viljandlase

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm aastat Viljandis noori sõudjaid treeninud Raimo Pull pälvis alaliidult tunnustuse kohtunikutegevuse eest.
Kolm aastat Viljandis noori sõudjaid treeninud Raimo Pull pälvis alaliidult tunnustuse kohtunikutegevuse eest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõne aasta eest õnnestus kohalikul sõude­treeneril poolel teel kinni püüda Tartu ülikooli ja kodulinn Pärnu vahel pendeldav Raimo Pull. Nüüd on noormees siin nii jõudsalt juuri ajanud, et teda võib pidada viljandlaseks.

Kolm aastat Viljandi spordikoolis sõudjaid juhendanud Raimo Pulli noored hoolealused on juba jõudnud treenerit rõõmustada esimeste medalitega.

Ruth Vaari sõnul jõuab mõne aasta pärast kätte aeg, mil võistluste järel on kommentaare põhjust küsida Raimo Pullilt. «Tema rühmast kasvab peale tublisid sportlasi,» kinnitas Pärnu mehest viljandlast vormiv kogenud kolleeg.

Nädala eest Eesti sõudeliidu hooaega kokkuvõtval koosviibimisel asetleidnud tavapärasel tunnustamistsermoonial hinnati Viljandi noort sõude­treenerit Raimo Pulli hoopis aasta kohtuniku tiitliga.

Tunnustatud kohtunik

«See oli teine niisugune tunnustus, esimest korda olin pälvinud sama au mõni aasta varem,» kõneles Raimo Pull. Ta ütles, et sõudmises on nagu paljudel teistelgi aladel kohtunikest puudu, ning ehkki tema jõudis sellesse ametisse õigupoolest kolleegide survel, ei tee ta seda tööd sugugi vastu tahtmist.

Rahvuslikul tasemel kõrgeima, A-kategooria sõudekohtuniku litsentsiga Raimo Pull ei välista, et võtab kunagi ette kõrgeima, rahvusvahelise

FISA-litsentsi taotlemise kadalipu, ent teeb seda kõige varem kümne aasta pärast. «Rahvusvahelise kohtuniku õigusi saada pole lihtne,» ütles ta.

Ruth Vaari selgitust mööda on kohtunikuamet vaeva nõudev kohustus, mis eeldab raudset närvi ja kõva kannatust.

«See ei ole stopperiga ajavõtmine, vaid sootuks keerukam protsess: sportlasi on vaja sõidu ajal juhendada, nad tuleb stardiks joondada... Sageli peab kohtunik veetma vee peal paduvihmas ja tormituules või kõrvetava päikese käes terve pika päeva,» kõneles ta.

Raimo Pulli sõnul täidab ta võistluse ametniku rolli siiski igapäevase töö kõrvalt, põhiline aeg kulub Viljandi spordikooli 34 noore sõudja juhendamisele. Ühtlasi on ta Saarepeedi koolis õpetaja.

«Teen kahte tööd küll olude sunnil, aga mõlemat meelsasti: üks täiendab teist. Ainuüksi treeneritegevusele keskendudes suudaksin kindlasti olla profesionaalsem, aga koolitunde andes õpin palju kasulikku,» selgitas ta.

Parim mees ja juunior

Eesti sõudeliidu hooaja lõpupeol pälvis Raimo Pulli kõrval Viljandi klubi meestest tunnustust Kaspar Taimsoo, kes kuulub koos kolme olümpialasest kamraadi, Euroopa meistrite Allar Raja, Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsaga aasta parimate meessõudjate seltskonda.

Aasta juuniori tiitli pälvis tänavu olümpiamängude olustikku uudistamas käinud ning täiskasvanute kodustel tiitlivõistlustel kolm kulda noppinud Kaur Kuslap, kes tegi koos pärnulase Sten Andersoniga tugevaid sõite Eesti juunioride paariskahesel alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles