Kõik arstid ei osale streigis

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikokku kuuluv Viljandi haigla uroloog Tõnu Juul leidis, et streikimine on vastuolus arsti eetikaga.
Riigikokku kuuluv Viljandi haigla uroloog Tõnu Juul leidis, et streikimine on vastuolus arsti eetikaga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi haiglas täistööajaga ametis olevatest arstidest ei liitunud streigiga psühhiaatrid, lastearstid ning veidi enam kui aasta tagasi Venemaalt Viljandisse tööle tulnud nina-kõrva-kurguarst.

See, et mullu juulis tööd alustanud Elena Cherdyntseva streigist kõrvale jäi, pole haigla pressiesindaja Krista Valdvee sõnul arsti teadlik valik.

«Ta oli puhkusel ja Eestist ära ning esmaspäeval oli tal esimene tööpäev,» vahendas Valdvee. Streigis osalemise pidid arstid otsustama kaks nädalat varem, kuid siis polnud Cherdyntsevat tööl.

Lastearstid jätkavad tööd seetõttu, et streiki ette valmistades otsustasid meditsiinitöötajad võtta lapsi ja rasedaid vastu tavapärasel moel. «Seega ei streigi lastearst, laste ortopeed, neuroloog, samuti logopeed,» täpsustas Valdvee.

Arste, kelle vastuvõtt jätkub täiesti tavapärasel viisil, on Viljandi haiglas veelgi. Nimelt on ametis kõik need arstid, kes töötavad teistsuguste lepingutega kui täistööaja leping ning käivad Viljandisse Tartust või Tallinnast. Nende seas on reumaarst, taastusarst, naha- ja suguhaiguste arst ning günekoloog.

Patsientide vastuvõttu jätkab ka reformierakondlasena riigikokku kuuluv uroloog Tõnu Juul, kelle vastuvõtuaeg on igal kolmapäeval ja neljapäeval. Juul on ainus arst, kes töötab Viljandi haiglas füüsilisest isikust ettevõtjana.

«Minu ambulatoorsed vastuvõtud toimuvad,» kinnitas ta. «Pöördujate hulgas on palju onkoloogiliste haiguste võimalusega patsiente ja uuringute edasilükkamine oleks vastuolus arsti eetikaga.»

Juul, kes on ühtaegu nii arst kui poliitik, lisas, et ei taha streiki pikalt kommenteerida. «Kolleege ja häid sõpru on mul mõlemal pool rindejoont,» nentis ta.

Küll aga lausus Juul, et streigi nõudmised, mis peaksid olema kõigile arusaadavad ja lühidad, ei vasta nendele kriteeriumidele.

«Murelikuks teeb, et õdede ja hooldajate õigustatud nõudmine lahustub segaselt esitatud nõudmiste katlas,» sõnas Juul. «Olen juba korduvalt nii riigikogu kui  valitsuse liikmetele rõhutanud just õdede ja hooldajate olukorra tõsidust ning teen seda ka edaspidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles