Hulkuv koer murdis tiine kitse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kärstna jahiseltsi esimees Henno Kallas leidis kolmapäeva õhtupoolikul oma kodu lähedalt põllult metskitse, kelle suur koer oli äsja maha murdnud.


«Loom oli tee lähedal ja algul arvasin, et ta on autolt löögi saanud,» rääkis jahimees. «Jälgede järgi oli suur koer kitse paaril korral rabanud ja siis maha langenud loomal kõri läbi purenud.»

Koera jahimehe saabudes enam näha polnud, küll aga olid kohal rongad.

«Vaatsin ka jälgi: lumekoorik oli kitse paar sammu kandnud, siis aga oli ta läbi vajunud. Kui koer teda taga ajas, siis võib selline läbivajumine kitse komistama panna ja ta on koerale kerge saak,» kirjeldas Kallas.

Kärstna jahimehed lahkasid hukkunud looma ning selgus, et ta oleks toonud kolm talle.

Kallase sõnul toidab ta kodu juures seitsmepealist kitsekarja ja seetõttu on tal tunne, nagu oleks tema koduloom maha murtud. Jahimehed viivad praegu loomadele heinu, viljajääke ja plekilisi õunu.

Jahimees nentis, et talve lõpp on kitsedele eriti raske, sest lumel on koorik, mis kannab koeri, kuid mitte sõralisi. Seepärast manitseb ta koeraomanikke vähemalt praegu oma majavalvureid ketis või õues kinni hoidma.

«Alatasa kohtame metsas suuri koeri. Tänagi nägin sigadele sööta viies kahe jälgi,» rääkis Kallas. «Koeraomanikud käivad oma lemmikutega jalutamas: tulles on koer rihma otsas, aga metsas lastakse ta vabalt jooksma. Tavaline on ka see, et koerad lastakse ööseks lahti.»

Jahimehe sõnul keelab loomakaitseseadus hulkuvat koera lasta isegi siis, kui see on looma murdnud, ja nii peavad nad kitsede jälitamist abitult pealt vaatama. Hooletute koeraomanike rikkumisi saavad kehtiva korra järgi menetleda politsei ja omavalitsus, kuid mitte keskkonnainspektsioon.

Keskkonnainspektsiooni Viljandi büroo juhataja kohusetäitja Naima Täär ütles, et aastate eest määrasid jahimaadel koerte hulkuma laskmise eest karistuse looduskaitseinspektorid ning oli võimalik nõuda keskkonnale tekitatud kahju hüvitamist. «Praeguse koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumisega keskkonnale tekitatud kahju sisse nõuda ei ole võimalik,» nentis Täär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles