Repliik: Ninaots lõuna poole

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Elmo Riig / Sakala

Ma pole märganud, et mõne Viljandi poe ukse kohal seisaks eesti-, inglis- ja venekeelse tervituse kõrval lätikeelne «Gaidīts!», küll aga võib vana Läti hansalinna, Viljandi sõpruslinna Valmiera suurima kaubanduskeskuse sissekäigu kohalt leida sõbraliku eestikeelse «Tere tulemast!».

Vaevalt saab üksnes ühe sildi põhjal järeldada, et meie läheme lätlastele rohkem korda kui nemad meile. Samas võib täheldada palju muudki, mis kinnitab, et eestlased

eelistavad endiselt hoida nina põhja poole ja näidata lõunasse pigem kukalt.

Eks see ole ka mõistetav: Eesti majanduslik areng on kahe kümnendi vältel suuresti sõltunud rikka Soome lähedusest ning see on vähendanud Balti riikidega tehtava koostöö tähtsust.

Aga Läti on ikkagi lahe: meiega ühtaegu sarnane ja üsna erinev. Sestap võiks just täna, mil Valmieras tähistatakse sadakonna viljandlase osavõtul kahe linna sõprussidemete sõlmimise 20. aastapäeva, võtta plaani üks mõnus nädalalõpureis Põhja-Lätti.

Miks mitte istuda juba homme autosse ja otsida üles, kus see «Tere tulemast!» seal Valmieras õieti seisab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles