Viljandi müüb oma vara internetis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need ja järgmised müüdavad linna krundid lähevad haamri alla oksjoniportaali kaudu.
Need ja järgmised müüdavad linna krundid lähevad haamri alla oksjoniportaali kaudu. Foto: Peeter Kümmel / Sakala / montaaž

Kui mõnda aega tagasi tuli linnale kuuluva maa ostmiseks viia suletud ümbrikus pakkumised kokkulepitud ajaks raekotta, siis nüüdsest teeb selle töö ära kohaliku ettevõtja loodud oksjoniportaal.

«Aga mis ka mitte?» esitas Viljandi abilinnapea Rein Triisa küsimuse pärimisele, miks valiti linnavara müümiseks just oksjoniportaal haamer.net. «Tegemist on meie enda kodulinna ettevõtluse toetamisega,» lisas abilinnapea. Tõepoolest, portaal kuulub Viljandi ettevõtjale Raul Alliksaarele.

Triisa sõnul oksjoniportaali leidmiseks hanget ei korraldatud ja praegu käib katsetamine. Kui see veebikeskkond toimib, siis teist proovima ei hakatagi. Linn on portaalis müüki pannud neli krunti.

Viljandi majandusameti juhataja Reevo Maidla jutu järgi otsustati linna vara internetis müüma hakata sellepärast, et senine viis ei olnud küllalt hea. Ta lausus, et uus võimalus on paindlikum ning ehk ka populaarsem.

Varem müüs linn vara kas suulisel või kirjalikul enampakkumisel. Kirjalikul enampakkumisel osaleja viis oma pakkumise suletud ümbrikus linnavalitsuse sekretäri kätte ning ümbrikud avati varem kokkulepitud ajal. Võitjaks kuulutati see, kes oli kirja pannud suurima hinna. Suuline enampakkumine käis oksjoni stiilis. Nüüd tehakse kõik pakkumised internetis. Näha on parim pakkumine, kuid ei paista, kes on selle teinud.

Veebikeskkonna haamer.net omaniku, osaühingu Oksjoni Korraldus juhataja Raul Alliksaare ütlemist mööda on elektrooniline müügiviis parim, et saada objekti või asja eest suuremat hinda. See välistab tema sõnul kokkulepped.

Linnaga sõlmitud lepingu kohaselt peab Viljandi hakkama osaühingule Oksjoni Korraldus maksma vaid nende oksjonite eest, mis on lõppenud edukalt ja varale on leitud ostja. Küsimusele, kui palju peab linn eduka oksjoni eest osaühingule maksma, vastas Alliksaar, et hind olevat naeruväärselt madal. Summat ta ei avaldanud.

See, et linn hakkab vara haamer.net veebilehel müüma, oli Alliksaare sõnul firma müügitöö tulemus. Ettevõtja selgitust mööda pidi linn enne muutma vara müümise korda.

Hetkel on haamer.neti veebikeskkonnas müügil neli Viljandi krunti. 18. oktoobrini on aega teha pakkumisi Grand hotelli Lossi tänava äärse parkla, Munga tänaval asuva elamumaa ning kahe Männimäel asuva krundi soetamiseks.

Kaitsevägi müüb 2007. aastal tegevust alustanud veebikeskkonnas haamer.net sõidukeid. Esimesed kasutatud kaitseväe autod müüdi selles portaalis maha 2009. aasta kevadel.

«Kaitseministeerium on väga korrektne asutus, kus korraldatakse iga asja jaoks hange. Võitsime selle tänavu ning loodame võita ka järgmisel aastal,» rääkis Alliksaar.

Omanik lisas, et nad suudavad võita riigihankeid, sest hoiavad teenuse hinna tänu tehnoloogiale väikse. «Kõik on programmeeritud ning kogu töö teeb ära arvuti,» selgitas ta portaali toimimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles