Viljandi teeb Lätti kultuuridessandi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Viljandi-teemalisi sündmusi jagub homme ka Valmiera muuseumi ja raamatukokku, on lõviosa kultuuripäeva programmist kavandatud sealsesse kultuurikeskusesse.
Ehkki Viljandi-teemalisi sündmusi jagub homme ka Valmiera muuseumi ja raamatukokku, on lõviosa kultuuripäeva programmist kavandatud sealsesse kultuurikeskusesse. Foto: Erakogu

Olgugi et reisitee on viljandlasi aastakümneid Põhja-Lätis paiknevast Valmierast läbi viinud, võib oletada, et nii palju kui homme, pole neid seal ühekorraga nähtud.

Tähistamaks 20 aasta möödumist kahe linna vahelise sõpruse sõlmimisest, läkitab Viljandi Valmierasse kaks bussitäit lauljaid, tantsijaid, muusikuid ja kunstnikke, kes sisustavad eripalgeliste etteastetega sealses kultuurikeskuses terve päeva.

«Lugesin just üle ja sain kokku 105 inimest,» ütles linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull, varjamata seejuures ilmset uhkustunnet suure ja heal tasemel delegatsiooni üle.

Muusikud ja tantsijad

Teiste seas astuvad üles Tõnu Tubli ja Ele Millistferi käe all õppivad muusikakooli lapsed ning noored, tantsurühm Vabajalg, Sakala meeskoori topeltkvartett, pärimusmuusika ansambel Midrid ja kunstikooli õpilased.

Fuajees jagatakse valmie­ralastele Viljandi linna ja maakonna kohta turismiinfot ning meelitatakse neid ostma käsitöömeistrite loomingut. Lisaks tutvustab oma tegemisi Kondase keskus ning muuseumi töötaja Lea Maling näitab oma kätetööna valminud ajaloolisi hansakostüüme. Kultuurikeskuse kohvikus esinevad Viljandi noortebändid.

«Me pole kunagi varem oma sõpruse sõlmimise aastapäeva üheskoos nii suurejooneliselt tähistanud. Nüüd, kui sellest möödub kaks kümnendit, tundus igati paslik asi ette võtta,» rääkis Krista Kull. Ühtlasi avaldas ta veendumust, et kireva programmiga kultuuripäev on parim võimalus end valmieralastele meelde tuletada.

Lisaks muule on Valmiera muuseumis vaatamiseks väljas fotonäitus «Paadimehe linn Viljandi». Raamatukogus pakuvad Viljandi linnaraamatukogu naised huvilistele võimalust põrandamängu mängida ning Eestit tutvustavat puidust puslet kokku seada.

Näitusele pannakse ka 25 kaunimat Eesti raamatut ning Viljandi autorite kunstiteoseid. Lisaks astub sealsamas üles pärimusmuusik Silver Sepp.

Kaks ettevõtet

Viljandi ettevõtetest tutvustavad Valmieras oma tooteid aktsiaseltsid Toom Tekstiil ja Hansa Candle.

Eesti piirist 50 kilomeetrit lõunas asuv Valmiera on ajaloolise Vidzeme regiooni suurim linn. Mullu elas seal ligi 27 000 inimest.

ARVAMUS

Inesis Bokis,
Valmiera linnapea

Viljandi on meie lähim sõpruslinn nii vahemaa kui suhete tiheduse poolest. Ehkki me tähistame sel sügisel koostöö 20. aastapäeva, pole number kaugeltki nii tähtis, kui kõik need toredad hetked, mida oleme saanud viljandlastega jagada.

Meie koostöö on vilja kandnud nii hariduse, kultuuri kui spordi vallas, mis tähendab seda, et paljud noored on sellest saanud kasulikke kogemusi.

Kinnitan, et Valmiera on valmis homme viljandlaste suurt delegatsiooni võõrustama. Ühtlasi võin teatada, et korraldame 9. novembril Valmiera päeva Viljandis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles