Juhtkiri: Viljandi vald?

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rannar Raba

Hiljaaegu saatsid nii Paistu kui Pärsti vallavolikogu naabritele ettepaneku leivad kiiresti ühte kappi panna. Kui plaan peaks tõepoolest tegelikkuseks saama, kujuneks Kesk-Viljandimaast juba järgmisel aastal Viljandi vald, millesse lisaks eespool nimetatutele kuuluksid Saarepeedi, Viiratsi ja Kõpu vald ning Viljandi linn. Samuti on räägitud võimalusest ühendomavalitsusse kaasata Kolga-Jaani vald.


Liitumise ühe peamise initsiaatori, Paistu vallavanema Ene Saare sõnul on aeg omavalitsuste koondumiseks küps, sest vastasel juhul võib areng maapiirkondades seisma jääda. Ka Pärsti vallavanem Erich Palm on korduvalt mõista andnud, et praeguste omavalitsuste eduka toimimise võimalused kitsenevad iga kuuga ja seepärast on arukas koonduda.



Suurem osa Kesk-Viljandimaa elanikke on täpsest elukohast sõltumata igapäevaste toimetuste kaudu niikuinii Viljandiga seotud. Seepärast on loogiline küsida, kas on ikka tingimata tarvilik tegelda bürokraatliku asjaajamisega, mis tuleneb vastastikuste teenuste osutamisest. Kui tegu oleks ühe omavalitsusega, jääks palju tööd ära.



Viljandlastele on kõnealune küsimus arusaadavalt emotsionaalne. On ju ikkagi tegemist 725-aastase linnaga, mille saamine vallakeskuseks võib kummalisena tunduda.



«Sakala» leiab sellest hoolimata, et ühinemismõttel on jumet ning kõik asjasse puutuvad linna- ja vallavolikogud peaksid sellesse tõsiselt suhtuma. Viljandi volikogu on seejuures kahtlemata võtmerollis, sest tema otsusest sõltub, kas läbirääkimised üldse algavad. Muidugi on ka võimalus luua linna ümbritsev rõngasvald, kuid praegune ettepanek annaks siiski selgesti tuntava tulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles