Viljandi kavatseb elektrit ise osta

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis kulub igal aastal kaks miljonit kilovatt-tundi elektrienergiat tänavavalgustusele.
Viljandis kulub igal aastal kaks miljonit kilovatt-tundi elektrienergiat tänavavalgustusele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linn ei osale üleriigilises omavalitsustele elektrienergia ostmise ühishankes ning otsustas omal käel elektrit osta.

Linna eeldatav elektrienergia tarbimise kogus on üle viie miljoni kilovatt-tunni aastas. Sellest ligikaudu 40 protsenti kulub linna tänavavalgustusele ja 60 tarbivad lasteaiad, koolid, kultuuri- ja sotsiaalasutused, avalikud rajatised ning linnavalitsuse administratiivhooned. Tarbimisandmete põhjal ostetakse elektrienergiat ligikaudu 105 tarbimiskohale.

«Kogusest elektri hind ei sõltu — vahet pole, kas ostad 100 või 5 miljonit kilovatt-tundi aastas,» selgitas Viljandi abilinnapea Rein Triisa põhjusi, miks alati ei ole koos ja suurtes kogustes osta vaja. «Hinna määrab see, milline on tarbimine ööpäevas. Koolide ja lasteaedade elektritarbimine näiteks on hommikuse tipu sees ning hommikune börsihind kujuneb kindlasti kallimaks kui öine.»

Triisa lisas, et Viljandi tarbimine jaotub ööpäevas suhteliselt võrdselt ning sellest loodetakse eelist, mis räägib baashinna pakkumises kaasa.

«Küsimus oli ka selles, kui pikaks perioodiks leping teha,» jätkas abilinnapea. «Selle üle  vaidlesime päris palju ning jäime aasta peale, et õppida esialgu turgu ja reegleid tundma.»

Järgmise aasta 1. jaanuarist hakkab kehtima seadusemuudatus, mis avab Eesti elektrituru täielikult konkurentsile. Juhul kui omavalitsus ei ole 10. detsembriks ühegi müüjaga elektrilepingut sõlminud, müüb talle seaduse kohaselt elektrienergiat piirkonna võrguettevõtja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles