Eesti Energia näitas järgmiseks aastaks suurt hinnatõusu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Eesti Energia avaldatud uue aasta hinnakiri andis kinnitust seni vaid ähvardusena levinud arvamusele, et turu avanemine toob kaasa elektri tunduva kallinemise.

Kolme ossa jagatud elektriarvest puudutab Eesti Energia avaldatud hinnakiri vaid üht — elektrienergia maksumust. Sellele lisanduvad arves veel võrguteenuse hind ning aktsiisid.

Kui täna tuleb ühe kilovatt-tunni eest maksta kõige populaarsemas Kodu 1 paketis 3,78 senti, siis edaspidi sellist pakkumist enam pole. Järgmiseks kolmeks aastaks sai eile ühetariifse arvestiga lepingu sõlmida 5,88 sendi eest.

Valida on aga veel hulk võimalusi, kuidas ja kellelt elektrit osta. Kui 5,88 sendiga saab hinna fikseerida kolmeks aastaks, siis Eesti Energiaga üheaastast lepingut tehes oleks hind 5,99 senti.

Eile avaldas hinnakirja ka firma 220 Energia, kelle parim pakkumine ühetariifse arvesti puhul oli 5,86 senti kilovatt-tunni eest. Erinevalt Eesti Energiast sõlmib 220 Energia lepingu üheks aastaks. Firma müügijuht Vahur Kukk teatas, et plaanis on pakkuda veidi odavamat hinda kui Eesti Energia ning see on ka saavutatud.

Kui Eesti Energia või 220 Energia ei sobi, võib elektrit ostma hakata hoopis Läti tootjalt Latvenergo, kes pole oma hinnakirja veel avalikustanud, või mõnelt Eesti pisikeselt tootjalt. Nii koju kui töökohta võib voolu saada ka otse börsilt ostes. Sellisel juhul tuleb arvestada suurte hinnakõikumistega ning kilovatt-tunni maksumust pole võimalik prognoosida.

Eile küsitles «Sakala» mitut inimest Viljandi tänavatel ja telefonitsi ning kuulis vastuseks, et küsitletavad pole hinnatõusu graafikuid uurinud ja peavad neid väga keeruliseks. Kõik usutletavad olid mõistnud, et hind kerkib igal juhul, keegi ei osanud aga eile öelda, kui palju suureneb tema elektriarve.

«Elektrituru avanemisega kaasnevast pole lihtne aru saada,» tunnistas Viljandis elektritöid tegeva ja -kaupu müüva aktsiaseltsi Electrum juhataja Peeter Kuusk. Ta lisas, et pole isegi üritanud täpselt aru saada, kellega peaks uueks aastaks lepingu sõlmima.

Peeter Kuuse juhitav firma on muu hulgas majadesse ka elekterkütteseadmeid paigaldanud. Seda, et hinna kallinemine tööd vähemaks võtaks, ta ei karda. «Midagi ära ei jää ja juurde ei tule,» oli ta veendunud.

Kuusk arvas, et kallinemisest hoolimata kasutatakse lae- ja põrandakütet tõenäoliselt ka tulevikus, sest see on mugav ning nõuab vähe investeeringuid. «Katlamaja asemel on vaja tavalisest 20 × 20 sentimeetrit suuremat elektrikilpi ning kõik on automaatne,» selgitas ta.

Et uue aasta algul avanevalt turult lepinguga elektrit osta, peaks kokkuleppe sõlmima 10. detsembriks. Arvesse tuleb võtta, et Eesti Energia kodulehel olevad pakkumised kehtivad vaid sel konkreetsel päeval ja muutuvad iga päev. Näiteks esimese 24 tunniga kerkis kilovatt-tunni hind 0,02 senti.

Kui leping on sõlmitud, tuleb arvestada, et mõned paketid on tähtajalised. Kui klient tahab seda enne tähtaja lõppu vahetada, peab ta maksma leppetrahvi.

Sellele, kes elektrimüüjat ei vali, müüb piirkonna võrguettevõtja elektrit nagu seni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles