Ettevõtluspäevad aitavad nutikatel õiget teeotsa leida

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa arenduskeskus loodab eelseisvate ettevõtluspäevadega viljandimaalaste ettevõtlikku vaimu teritada.
Viljandimaa arenduskeskus loodab eelseisvate ettevõtluspäevadega viljandimaalaste ettevõtlikku vaimu teritada. Foto: Peeter Langovits («Postimees») (montaaž)

Artikkel ilmus 20. septembri «Sakala» paberväljaandes

Teotahtelised viljandimaalased on eeloleval nädalal oodatud osa saama esimestest kohalikest ettevõtluspäevadest, mille toel loodetakse idanema panna nii mõnigi uus äriidee.

Kogu maakonnale suunatud ettevõtluspäeva korraldatakse kolmandat korda, ent nüüd on see võetud üle-eestilise ettevõtlusnädala programmi, mille eestvedaja on Ettevõtluse Arendamise sihtasutus. Eelmisel aastal korraldas ettevõtlusnädalal oma üritusi Suure-Jaani vald.

Arenduskeskuse konsultant Ille Metsla rääkis, et programm jaguneb laias laastus kaheks: esimene päev on pühendatud üldhariduskoolide õpilastele ja õpetajatele ning teine neile, kes on hakanud looma oma ettevõtet või otsivad selleks head ideed.

Neljapäeval, 27. septembril Sakala keskuses peetav noorte ettevõtlikkuse päev kannab üldpealkirja «Unistused ellu» ning selle hommikupoolne kava on ette valmistatud Mainori ettevõtluskõrgkooli ja Eesti kaubandus-tööstuskoja koostöös.

Ille Metsla sõnul on hommikupoolsed ettevõtmised mõeldud üldhariduskoolide õpetajatele. Tähtsaimaks võib pidada uue ettevõtlusõpiku tutvustust. «Anname Aet Kulli eestvõttel aimu, milliseid võimalusi see raamat endas peidab, ning jagame mõtteid, kuidas muuta ettevõtlusõpe koolis paeluvamaks,» seletas ta.

Pärastlõunal avaneb 14—18-aastastel Viljandimaa õpilastel võimalus läbi teha kastist-välja-mõtlemise sessioon, mida juhib TEDx Tartu konverentse korraldava teaduse ja kultuuri sihtasutuse Domus Dorpatensis tegevjuht Martin Noorkõiv.

Sellel interaktiivsel loengul loodetakse levitada noorte seas arusaama, mille järgi pole ühegi hea idee ja suure unistuse teostumine võimatu, kui püstitatakse õiged sihid ning hoidutakse endale asjata piire seadmast.

Päeva lõpetuseks antakse sealsamas sümboolne avalöök noorte ettevõtlikkusprogrammile Entrum, millesse kaastakse tänavu Lääne-Eesti maakondade ning Viljandimaa noori.

Reedel, 28. septembril peetakse kultuuriakadeemia peahoones maakonna ettevõtluspäev. «Tahame seal näha kõiki, kes on otsustanud ettevõtlusega alustada, kuid pole veel jõudnud veendumusele, kuidas seda teha,» seletas Ille Metsla.

Programmi juhatab sisse Tartu ülikooli õppejõu Raul Eametsa loeng majanduse praeguse olukorra ja edaspidiste väljavaadete kohta. Ühtlasi tutvustatakse Tartu ülikooliga koostöö tegemise võimalusi ja antakse ülevaade kõrgkooli rüpes tegutseva Ideelabori tegevusest. Harald Lepisk osaühingust Victory Trainings juhatab ideede genereerimise seminari.

«Õhtupooliku pühendame praktilisele tegevusele. Juta Kuhlberg Tartu loomemajanduskeskusest ja Scheckmanni jalatsibrändi looja Sille Sikmann räägivad, kuidas nad on oma ideid seni ellu viinud. Jaanus Vagel tutvustab aktsiaseltsi Nett edulugu. Niisiis ei kõnele meil ainult teoreetikud, vaid ka need, kes on midagi ära teinud,» lisas Ille­ Metsla.

Ettevõtluspäeva lõpetuseks avaneb huvilistel võimalus uurida Viljandimaa loomeinkubaatori tekstiilikeskust ja kultuuriakadeemia kiirprototüüpimise keskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles