Ülelinnaline testipäev selgitab gümnasiste

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuu aja pärast kogunevad kõik sügisel Viljandis gümnaasiumisse pääseda soovijad koolilaua taha, et teha vähemalt kaks testi, mille tulemused on kümnendasse klassi pääsemiseks otsustava kaaluga.


Esmaspäeval linnavalitsuses kinnitatud korra kohaselt on Viljandi kolme gümnaasiumi uute õpilaste vastuvõtu aluseks lõputunnistuse hinded ning 18. aprillil tehtav eesti keele ja matemaatika tasemetest.



«Selline kord on kehtinud tegelikult aastaid,» selgitas linna haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa. «Tänavu on teistmoodi ainult see, et kõik koolid teevad testi ühel ajal.»



Veel eelmisel aastal korraldasid Viljandi koolid teadmiste kontrolli eri nädalavahetustel ning enamik õpilasi tegi teste kolm laupäeva järjest. Nüüd tuleb õpilasel aprilli algul registreerudes kirja panna, mis on koolide seas tema esimene, teine ja kolmas valik.



18. aprillil läheb praegune üheksanda klassi õpilane sellesse kooli, mille ta näitas oma esimese valikuna. Kui noor soovib pääseda mõnda erikallakuga klassi, on koolil õigus anda talle lahendamiseks veel kolmaski test, et veenduda, kas õpilane sinna sobib.



Kui varem võtsid gümnaasiumid eriklassidesse eelisjärjekorras vastu neid õpilasi, kes on edukalt osalenud olümpiaadidel, siis sel aastal niisuguseid erandeid ei tehta.



«Kui matemaatika eriklassi pürgiv õpilane on edukalt osalenud olümpiaadidel, siis on loogiline, et ta teeb testi kõige kiiremini ja paremini,» selgitas Mändmaa. «Ta loovutab oma vabast ajast poolteist tundi testile ja pääseb gümnaasiumi.»



Testide tulemused avaldatakse 28. aprillil koolide kodulehtedel, kuid sel päeval ei saa veel keegi teada, kas ta pääses gümnaasiumi. Lõplik vastuvõtt on 22. juunil, mil õpilased esitavad edasiõppimiseks avalduse ja põhikooli lõputunnistuse.



Ühine test aitab linna- ja koolijuhtide hinnangul säästa õpilaste aega ning annab võimaluse kõik soovijad vastavalt nende võimetele koolide ja klasside vahel ära jagada.



Kui noorukil pole mõjuval põhjusel võimalik 18. aprillil testi teha, saab ta oma teadmisi näidata 22. juunil, kui kümnendasse klassi soovijatelt võetakse avaldusi kõigis Viljandi gümnaasiumides.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles