Riiklikust programmist tuli Mulgimaale toetust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kultuuri instituut, mida juhatab Kristel Habakukk, saab jätkata ajalehe "Üitsainus Mulgimaa" väljaandmist.
Mulgi kultuuri instituut, mida juhatab Kristel Habakukk, saab jätkata ajalehe "Üitsainus Mulgimaa" väljaandmist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas lõunaeesti keele ja kultuuri programmi toetused, mida jagus nii lõunaeestikeelsete uudistesaadete tegemiseks kui mulgikeelsete ainekavade ja õppematerjalide koostamiseks.



Riikliku programmi toel antakse välja mulgikeelset ajalehte «Üitsainus Mulgimaa» ning Mulgi kultuuri instituut jätkab selle abil mulgi-eesti praktilise murdesõnastiku koostamist.

24 projekti vahel läks jagamisele ligi kaks miljonit krooni, teatab kultuuriministeerium.

Toetusega kirjastatakse ka võrukeelset «Uma Lehte» ja ilmub ajakirja «Täheke» võrukeelne number. Programminõukogu esimehe Külli Eichenbaumi sõnul on programmi abiga ellu kutsutud meediaprojektid suurendanud lõunaeesti keele mõjukust kohalike elanike hulgas. «Ka on lõunaeestikeelne ajakirjandus laiendanud Eesti teiste piirkondade inimeste teadmisi riigi lõunapiirkonna keelest ja kultuurist,» kinnitas Eichenbaum.

Kultuuriministeerium eraldas programmist 187 500 krooni Võru muusikakoolile pärimusmuusika õpetamiseks Võrumaal, Tartu ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja keeleuuringute keskuse tegevustoetuseks andis ministeerium tänavu 275 000 krooni. Eesti kirjandusmuuseum täiendab Lõuna-Eesti kohapärimuse andmebaasi vana Tartumaa osas.

«Lõunaeesti keel ja kultuur 2005-2009» on jätk samanimelisele riiklikule programmile aastaist 2000-2004. Programmi eesmärk on Lõuna-Eesti keelelise ja kultuurilise eripära säilitamine ning tegevuspiirkonnaks on ajalooline lõunaeesti keeleala: Mulgimaa, Tartumaa ja Võrumaa.

Programm käsitleb nelja suuremat teemavaldkonda, mis vastastikku üksteist toetavad: tänapäeva kultuur, ajakirjandus, kooliharidus ja teadusuuringud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles