Streigipäeviks aja saanutel ei vedanud

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. oktoobril alustavad palga- ja töötingimuste parandamise nõudega streiki Tartu ja Tallinna suurte haiglate arstid.

Esialgu puudutab tööseisak ainult ambulatoorseid vastuvõtte. Kui tööandjatega kokkulepet ei saavutata, võib streik laieneda statsionaarset ravi andvatesse osakondadesse ja maakonnahaiglatesse.

Neil patsientidel, kes on kuude kaupa oodanud vastuvõttu kõrgema etapi haigla eriarsti juurde ja kelle visiit on sattunud tööseisaku ajale, pole tõepoolest vedanud.

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ei osanud küsimusele, kuidas nende vastuvõtt korraldatakse, praegu veel vastata. Ta kinnitas, et automaatselt järjekorra lõppu kedagi ei tõsteta.

«Katsume leida vabu aegu, võib-olla on mõni arst pärast streigi lõppu valmis natuke aega töötama ka suurema koormusega,» arutles ta.

Ühtegi meedikut streikimast keelata ei saa, samuti ei luba seadus sundida kedagi streigiga ühinema. Praegu pole Einasto sõnul täpselt teada, kui palju arste tööseisakuga ühineb. Suvel korraldati sel teemal uuring ning valmisolekust oma nõudmiste eest radikaalselt seista teatas enamik arste.

«Eks näis, milline on olukord nüüd, kui asi on läinud konkreetseks,» ütles ta.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa rõhutas, et streik ei puuduta erakorralist meditsiini, lapsi ja rasedaid ning onkoloogilisi ja hematoloogilisi haigeid. «Nemad pääsevad arsti juurde ja saavad abi nagu ikka.»

Katrin Rehemaa pidas juttu, et juhul kui ravi on pooleli, võtab arst patsiendi siiski vastu, pisut eksitavaks.

«Eri kokkulepe on psühhiaatriliste haigete teenindamiseks ja kui mõni arst leiab, et ühele või teisele patsiendile võib abi edasilükkamine kujuneda ohtlikuks, võib ta loomulikult teha erandi, aga need on tõepoolest üksikjuhtumid,» selgitas ta.

Arstide liidu andmetel on neid tohtreid, kes tööseisakuga ei ühine, vähe.

TÖÖTAVAD

Streikima ei hakka

• haiglate erakorralise meditsiini osakonnad

• lastearstid

• rasedaid jälgivad ja ravivad arstid

• onkoloogid ja hematoloogid.

Allikas: Katrin Rehemaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles