Paistu valda jäi vaid üks kauplus

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalähedases Loodi külas ei tasunud poepidamine end enam ära.
Linnalähedases Loodi külas ei tasunud poepidamine end enam ära. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastakümneid Viljandi—Karksi-Nuia maantee ääres kundesid teenindanud Loodi kauplus pani septembri algul uksed kinni ning nüüd on valla ainus pood Paistus.

Paistu vallavanem Ene Saar nentis, et linnalähedastes kohtades eelistavad inimesed paratamatult teha sisseoste Viljandi suurema valikuga supermarketites ja külapoodi lähevad nad eeskätt siis, kui midagi on linnast toomata ununenud või mõnda asja kiiresti vaja läheb.

«Aga nii ei tasu äri ära,» tõdes Saar. «Külakaupluse säilimiseks peaks olema kokkulepe, et kohalikud ostavad vajamineva sealt, olgugi et veidi kallima hinnaga.»

Vallavanema teada puudutab Loodi poe sulgemine ligikaudu 40 ümbruskonnas elavat peret, kuid neid inimesi, kes kuigi sageli Viljandis ei käi ja nüüd sinna spetsiaalselt poodi sõitma peavad, on neist 10—15. Mõningast leevendust nende murele peaks pakkuma rändkauplus, mis hakkab poe uksele riputatud kirja kohaselt seal peatuma kord nädalas.

Et paari aasta jagu on olnud suletud ka Holstre ja Sultsi kauplus, asub ainuke Paistu valla pood nüüd vallakeskuses Paistus. Kauplust pidava Viljandi Tarbijate Ühistu turundusjuht Kristo Mägi kinnitas, et ühistul pole plaanis ei seda ega ühtegi teist kauplust sulgeda.

Ene Saar rääkis, et mõne aja eest oleks omavalitsus peaaegu ühe äri juurde saanud. Nimelt oli hulgikaubandusega tegelev osaühing Ipse huvitatud paar aastat tagasi euroraha toel korda tehtud Holstre magasiaita poe rajamisest, kuid sellele plaanile tuli kriips peale tõmmata. Nimelt näevad ehituse rahastamiseks kasutatud meetme tingimused ette, et hoone on määratud ühistegevuseks ja kogukonna arendamiseks ning ärieesmärkidel ei või seda vähemalt viis aastat tarvitada.

Lähiajal peaks vallast kaduma veel üks teenindusasutus, Paistu postkontor. Selles ei näe omavalitsuse juht kuigi suurt lööki, vaid ennustab isegi teenuse paranemist. Saare selgitust mööda võtab suure osa postkontori funktsioonidest üle raamatukogu, mis on lahti tunduvalt kauem kui tööpäeviti kella 8—11.30 avatud postkontor.

«Paistu postkontor müüb aastas umbes 700 euro eest ja on selge, et sellega kulusid ei kata,» lausus Saar. «Koostööd tehes leiame aga lahenduse.»

Loodi poodi pidanud osaühingu Vivante juht Erko Eks ei soovinud kaupluse sulgemist kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles