Spetsialistid ja harrastajad jagavad jututoas kogemusi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumise algataja MediTA kliiniku meestearst Kristo Ausmees astub 21. septembril Viljandi maavalitsuse saalis peetaval foorumil üles intrigeerivat pealkirja kandva ettekandega «Kuhu mehed kodust kaovad?».
Liikumise algataja MediTA kliiniku meestearst Kristo Ausmees astub 21. septembril Viljandi maavalitsuse saalis peetaval foorumil üles intrigeerivat pealkirja kandva ettekandega «Kuhu mehed kodust kaovad?». Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eeloleval pühapäeval Viljandi rattaklubi korraldataval matkal saavad erilise tähelepanu osaliseks mehed, sest Kõpu vallas endise Supsi külakooli juures asuvasse kontrollpunkti viiv rattaretk on projekti «Mehed liikuma» Viljandimaa ettevõtmiste avaüritus.

«See ei ole värbamiskampaania,» selgitas Viljandi rattaklubi president Veiko Šmidt. Tema ütlemist mööda on õrnema soo tublid jalgratturid kontrollpunktis alati lahkesti oodatud. «Tulge ikka kogu perega,» kutsus ta.

Kontrollpunktis tuleb matkakaarti registreerides kõigil oma nimi kirja panna ka eraldi lehele, et osaleda «Mehed liikuma» sümbolitega auhindade loosimises, mis leiab aset 6. oktoobril puhkepäevamatkade viimasel etapil Heimtalis.

Kolme aasta eest Lõuna-Eesti maakondades käima lükatud ühiskondlik liikumine on selle ettevõtmise algatajate hulka kuuluva Siim Ausmehe sõnul kogunud mõne hooajaga jõudsalt poolehoidjaid ja kaasalööjaid.

9. septembril peetav jalgrattamatk on tänavu Viljandimaal esimene nimetatud liikumise üritus. 21. septembril on kavas korraldada teine Viljandimaa meeste tervisefoorum ja esimene Viljandimaa noormeeste tervisefoorum.

Siim Ausmees  nimetas mullust Viljandimaal peetud tervisefoorumit igati õnnestunuks ning avaldas lootust, et tänavu koguneb kuulajaid veel rohkem.

Lektorid ja nende käsitletavad teemad on põnevad ja kasulikud. Kuulajate ette astuvad eri valdkondade spetsialistid, meedikud, endised tippsportlased, praegused harrastajad ja paljud teised.

«Samuti ootame rohkesti osalejaid esimesele 15—19-aastastele noormeestele mõeldud tervisefoorumile,» lisas Ausmees.

Siim Ausmehe ütlemist mööda on enne täiskasvanutele mõeldud foorumit võimalik nooremale generatsioonile mõeldud jututoas kuulata Jaak Mae ja Ain-Alar Johansoni kogemusi. Selgitusi ja näpunäiteid jagavad Viljandi politseijuht, kaitseväe värbamiskeskuse spetsialist ja paljud teised huvitavad inimesed.

«Kindlasti ei kujune foorum moraalilugemiseks, eeskätt on mõeldud ikka kogemuste ja tarkuste edasiandmisele,» kõneles Siim Ausmees.

Päeva teoreetilisele osale järgneb sportlik orienteerumine Viljandi rannas.

Ehkki foorumil osalemine ei maksa midagi, tuleb end siiski varem internetiaadressil www.mehedliikuma.ee kirja panna.

Projekti eestvedaja Siim Ausmees kõneles, et loodetavasti suudetakse Valga ja Tartu aktiivgrupi kõrvale moodustada see ka Viljandis. «Eesmärk on korraldada ühiselt spordiettevõtmisi ning meelitada võimalikult palju mehi füüsiliselt aktiivsema ja tervislikuma eluviisi juurde,» selgitas ta.

Tema jutu järgi pole liikumine tavapärane klubiline vorm, vaid pigem vabatahtlik ühiskondlik kooslus. «Valgamaa aktiivgrupis on ligemale 25 ja Tartu omas 65 tegusat liiget,» nimetas ta numbreid.

«Selle pikem eesmärk on kujundada meestele terviklik ja avatud ühiskondlik liikumine, mille tulemusena peaksid eestlased 25 aasta pärast olema ühed Euroopa tervemad, edukamad ja rõõmsamad inimesed,» on kirjas liikumise veebilehel.

Muiates tunnistas Siim Ausmees, et ootab huviga soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kõnet. Seejuures ei jätnud ta lisamata, et sportlikult aktiivsed mehed kaasavad oma tegemistesse sagedasti ka lapsed ja naise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles